Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2008 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A): Any change in the environment of the subject can not affect the state of the subject.

Reason (R): A subject can be viewed as a system consisting of a set of interacting component ideas.

Code:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

22. Assertion (A): Action research is a form of interpretive research to study human actions and social practices for immediate application.

Reason (R): Action research is an applied research, which is focused on the solution to local problems, not to develop any theory for general application.

Code:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

23. Assertion (A): Information systems support promotion of research, development and innovation relating to the national development of a country.

Reason (R): Information is the basic input to the development.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (B)

 

24. Assertion (A): Many projects and initiatives are taken to create digital libraries.

Reason (R): Digital library improves the professional status of librarians.

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) is false but (R) is true

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): IFLA’s UBC programme encourages the use and exchange of standardized bibliographic description.

Reason (R): Use of standard enables to bring uniformity in bibliographic description and interchange of bibliographic data.

Code:

(A) Both (A) and (R) are false

(B) Both (A) and (R) are true

(C) (R) is true but (A) is false

(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (B)

 

26. Assertion (A): UNESCO championed the cause of public library movement.

Reason (R): UNESCO’s concert for public library movement is reflected in its “Public Library Manifesto”.

Code:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (A) is false but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

27. Assertion (A): PRECIS is not based upon any particular system of classification.

Reason (R): PRECIS is not build around any theoretical ideas on classification.

Code:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (A) is false but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

28. Arrange according to year of establishment.

(A) Chemical Abstracts, Biological Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts.

(B) Chemical Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts, Biological Abstracts.

(C) Biological Abstracts, Chemical Abstracts, Science Citation Index, Indian Science Abstracts.

(D) Chemical Abstracts, Biological Abstracts, Indian Science Abstracts, Science Citation Index.

Answer: (A)

 

29. The correct sequence of information flow is:

(A) Message -> Source -> Channel -> Receiver

(B) Source -> Message -> Channel -> Receiver

(C) Message -> Channel -> Source -> Receiver

(D) Message -> Channel -> Receiver -> Source

Answer: (B)

 

30. Arrange the following classification schemes in the order of year of origin.

(A) UDC, Expansive classification, DDC, CC

(B) Expansive classification, UDC, CC, DDC

(C) DDC, CC, Expansive classification, UDC

(D) DDC, Expansive classification, UDC, CC

Answer: (D)







SEE ALSO