Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2009 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A): INDEST conceived J-Gate as a customized gate for e-journals subscribed by the member libraries.

Reason (R): J-Gate provides a common access platform for all its members to search and share resources subscribed by the member libraries.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A): XML, just like HTML is a meta language that is capable of containing extendable elements.

Reason (R): XML develop and deploy new specific mark up, enabling automatic authoring and processing of networked information.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A): Measuring the Internet and in particular the web is a difficult task.

Reason (R): Web is considered as a new publishing medium with inadequate editorial process.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): An indexing language is an artificial language as it uses controlled vocabulary.

Reason (R): It provides different relationships between terms.

(A) Both (A) and (R) are false. (B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true but (R) is false. (D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

25. Assertion (A): With large collection of documents, recall can be measured properly.

Reason (R): The proper estimation of maximum recall for a query requires detailed knowledge of all the documents in the collection.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

26. Assertion (A): In contemporary digital environment, IPR become the focal point.

Reason (R): Many fold increase of unfair use of I.P.

(A) (A) and (R) are true. (B) (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is false. (D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A): Library automation is at a slow pace in Indian Libraries.

Reason (R): Lack of U.G.C. (India) support lead to this situation.

(A) Both (A) and (R) are true. (B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false. (D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A): The development of Institutional Repositories in India is at a slow pace.

Reason (R): This can be attributed to the non-availability of open source software and lack of interest among the LIS professionals.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is partially true.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Subject gateways offer the users an alternative to ‘Vacuum Cleaner’ type of search engines, such as Google, Infoseek, Alta Vista etc.

Reason (R): Subject Gateways hold manually created records, rich resource description containing relevant information.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

 

30. Assertion (A): Para-professional staff supports the professional staff in Library routines.

Reason (R): Para-professional staffs acquire skill by experience.

(A) (A) is false, but (R) is true. (B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false. (D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)







SEE ALSO