Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2009 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. Cost benefit analysis means

(A) Value for money

(B) Performance evaluation based on cost

(C) Finding out unit cost

(D) Performance evaluation based on inputs

Answer: (B)

 

12. Which national agency in India is assigning the ISBN?

(A) Raja Ram Mohan Roy National Education Resource Centre

(B) Delhi Public Library

(C) Federation of Publishers in India

(D) National Library of India

Answer: (A)

 

13. The term ‘Cyberspace’ was first used by

(A) Andrew Pollock (B) William Gibson

(C) John Postal (D) Joe Flower

Answer: (B)

 

14. RFID Technology is used in

(A) Acquisition (B) Serial Control

(C) Circulation Control (D) OPAC

Answer: (C)

 

15. The Boolean operator ‘AND’ is related to

(A) Productive (B) Additive

(C) Logical Difference (D) None of the above

Answer: (B)

 

16. The process of configuring the disks into tracks and sectors is called

(A) Booting (B) Formatting

(C) Labelling (D) All the above

Answer: (B)

 

17. A research design is

(A) A series of guide posts (B) A series of sampling

(C) A hypothetical statement (D) A controller of variance

Answer: (A)

 

18. In a questionnaire, questionnaire on age, income and gender are the examples of

(A) Dependent variables (B) Intervening variables

(C) Independent variables (D) Manipulation variables

Answer: (C)

 

19. The simple Dublin Core Metadata Element Set (DCMES) consists of

(A) 10 elements (B) 15 elements

(C) 14 elements (D) 18 elements

Answer: (B)

 

20. ‘Libraries as Gateways to Knowledge’ is the title of the document

(A) National Information Policy, 1986

(B) Information Technology Act, 2000

(C) National Knowledge Commission on Libraries, 2007

(D) None of the above

Answer: (C)







SEE ALSO