Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2009 Solved Paper 2 Questions 41-50 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Match the following:

List-I List-II

(a) Little Science, Big Science (i) S.C. Bradfold

(b) Documentation (ii) William Martin

(c) The Third Wave (iii) Eric J de Solla Price

(d) The Information Society (iv) Alwin Toffler

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

42. Match the following:

List-I List-II

(a) Key Word Indexing (i) J. R. Sharp

(b) Citation Indexing (ii) H. P. Luhn

(c) Uniterm Indexing (iii) E. Garfield

(d) SLIC Indexing (iv) M. Taube

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List-I List-II

(a) Web Navigation Element (i) Telecommunication

(b) Shift + Tab (ii) SQL

(c) ANSI Standard (iii) Hyperlink

(d) TELNET (iv) Select the previous link

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

44. Match the following:

List-I List-II

(a) Mcfee (i) DOAJ

(b) Directory (ii) Antivirus

(c) Personal Web pages (iii) Vendor on Internet

(d) Amazon.com (iv) Blogs

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

 

45. Match the following:

List-I List-II

(a) Theory of Knowledge (i) Farmington Plan

(b) IS : 1553-1960 (ii) Metadata Format

(c) Resource Sharing (iii) Library Building

(d) TEI (iv) Epistomology

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (C)

 

                Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage:

                Rolland Munro describes accountability as an informal giving that is part of everyday conversation, as well as more formal transactions generally involving some sort of documentary artifact (what we archivists refer to as a “record”). He notes that the authors move “between accounts as stories, explanations and reasons for conduct on the one hand and accounts as coded representations, records, often in the form of numbers, on the other hand”. Each of these modes mediates the other in what he refers to as “accountability relationships.” “Distributions of materials and devices are as much as effect of the giving and calling for accounts, as they are integral to the business of producing and consuming accounts”. Records are both intermediaries in the accountability process and evidence of it.

                In our daily language we often refer to accountability as something that must be achieved, rather than as something that is done informally yet continuously. The difference here is between viewing accountability as a thing represented by an artifact, such as a record, and thinking about accountability as a process in which people and records must interact to achieve accountability. In this latter view, the focus on accountability becomes an analysis of the methods people use to engage in accountability relations.

 

46. Rolland Munro described accountability as

(A) Classified documentary artifacts

(B) Formal artifacts only

(C) Unpublished and published documents

(D) Informal, formal and documentary records

Answer: (D)

 

47. The phrase ‘record keeping’ is associated with

(A) Computer programmers (B) Archivists

(C) Chartered Accountants (D) Office Managers

Answer: (B)

 

48. What integral components Munro has identified for accounting in the business?

(A) Records and Codes (B) Documentary archives

(C) Materials and devices (D) Legal Regulations

Answer: (C)

 

49. In general usage accountability means

(A) Something done informally (B) Something achieved

(C) Something done continuously (D) All of the above

Answer: (B)

 

50. Accountability, which is represented by an artifact, includes

(A) Process, Records, People (B) Theory, Practice, Records

(C) Theory, Practice, People (D) People, Records, Accounts

Answer: (A)






SEE ALSO