Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2010 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Arrange the following in chronological sequence :

(I) Digital Millennium Copyright Act (II) Right to Information Act. (India)

(III) Information Technology Act (India) (IV) Indian Copyright Act

Codes :

(A) (IV), (I), (III), (II)

(B) (IV), (II), (III), (I)

(C) (I), (IV), (II), (III)

(D) (II), (III), (I), (IV)

Answer: (A)

 

32. Arrange the following States according to the year of enactment of library legislation :

(I) Pondicherry

(II) Orissa

(III) Rajasthan

(IV) Karnataka

Codes :

(A) (IV), (I), (III), (II)

(B) (IV), (II), (III), (I)

(C) (IV), (III), (I), (II)

(D) (I), (III), (II), (IV)

Answer: (B)

 

33. Arrange the following softwares according to their development:

(I) E-Print

(II) D-space

(III) Greenstone

(IV) Koha

Codes :

(A) (IV), (III), (II), (I)

(B) (III), (II), (I), (IV)

(C) (I), (II), (III), (IV)

(D) (II), (III), (IV), (I)

Answer: (B)

 

34. Arrange the following steps in research in the sequence of their occurrence:

(I) Report writing

(II) Research design

(III) Collection of data

(IV) Analysis of data

Codes :

(A) (III), (IV), (II), (I)

(B) (I), (III), (IV), (II)

(C) (II), (III), (IV), (I)

(D) (IV), (II), (III), (I)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following chronologically according to their year of Birth :

(I) S.R. Ranganathan

(II) Melvil Dewey

(III) C.A. Cutter

(IV) B.S. Kesvan

Codes :

(A) (II), (I), (IV), (III)

(B) (I), (III), (IV), (II)

(C) (III), (II), (I), (IV)

(D) (IV), (I), (II), (III)

Answer: (C)

 

36. Arrange the following chronologically according to their development :

(I) Punched Card

(II) Floppy Disc

(III) Magnetic Disc

(IV) Optical Disc

Codes :

(A) (II), (III), (I), (IV)

(B) (I), (III), (II), (IV)

(C) (I), (II), (III), (IV)

(D) (IV), (I), (II), (III)

Answer: (C)

 

37. Arrange the following according to their development :

(I) CCC

(II) ISBD

(III) CCF

(IV) MARC II

Codes :

(A) (I), (IV), (II), (III)

(B) (I), (II), (IV), (III)

(C) (I), (IV), (III), (II)

(D) (IV), (II), (III), (I)

Answer: (A)

 

38. The spiral of scientific method involves the following steps in correct sequence :

(I) Zenith

(II) Ascendant

(III) Nadir

(IV) Descendant

Codes:

(A) (I), (III), (II), (IV)

(B) (II), (III), (I), (IV)

(C) (III), (II), (I), (IV)

(D) (I), (IV), (III), (II)

Answer: (C)

 

39. Match the following:

List – I List – II

(a) AACR-1 (i) 1978

(b) AACR-2 (ii) 1967

(c) ALA code (iii) 1934

(d) CCC (iv) 1949

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

40. Match the following:

List – I List – II

(a) Books in print (i) Bibliography of periodicals

(b) Ulrich International Periodical Directory (ii) Trade Bibliography

(c) World of Learning (iii) Biographical source

(d) Who’s Who in India (iv) Directory

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)






SEE ALSO