Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2010 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. WorldCat is maintained by

(A) Library of Congress

(B) Online Computer Library Center

(C) American Library Association

(D) None of the above

Answer: (B)

 

12. Number of States in India which have enacted Public Library Legislation till date is

(A) Seven

(B) Ten

(C) Thirteen

(D) Sixteen

Answer: (D)

 

13. When a source referred to once in the footnote is referred to again and between them no other reference (i.e. citation) intervenes, then the footnote uses the abbreviation

(A) Ibid

(B) Id

(C) Op.Cit

(D) None of the above

Answer: (A)

 

14. Indexing system in which the coordination of terms is done at the search stage was first introduced by

(A) S.R. Ranganathan

(B) Derek Austin

(C) Morfiner Taube

(D) H.P. Luhn

Answer: (C)

 

15. Index Medicus is brought out as printed publication

(A) Quarterly

(B) Monthly

(C) Weekly

(D) Has ceased publication

Answer: (B)

 

16. Which publication was not authored by S.R. Ranaganathan?

(A) Prolegomena to library classification

(B) Reference Service

(C) Ramanujan : The man and the Mathematician

(D) Living with Books

Answer: (D)

 

17. JSTOR is an online system for archiving and accessing academic journals. It is located in

(A) Germany

(B) UK

(C) USA

(D) Budapest

Answer: (C)

 

18. 260 tag in MARC format marks

(A) The edition

(B) The publication information

(C) The physical description

(D) A topical subject heading

Answer: (B)

 

19. Mean, Median and Mode are

(A) Measure of Central tendency

(B) Measure of deviation

(C) Measure of Information System

(D) Measure of Sampling

Answer: (A)

 

20. ‘Five Laws of Library Science’ was first published in

(A) 1925 (B) 1930

(C) 1931 (D) 1933

Answer: (C)






SEE ALSO