Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2008 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Subject indexing systems were developed in the order as:

(A) Chain indexing, Systematic indexing, PRECIS, COMPASS

(B) Systematic indexing, Chain indexing, PRECIS, COMPASS

(C) Systematic indexing, PRECIS, Chain indexing, COMPASS

(D) Systematic indexing, COMPASS, Chain indexing, PRECIS

Answer: (B)

 

32. Arrange the following associations in the order of year of establishment:

(A) SIS, IASLIC, IATLIS, ILA

(B) IASLIC, ILA, SIS, IATLIS

(C) ILA, SIS, IASLIC, IATLIS

(D) ILA, IASLIC, IATLIS, SIS

Answer: (D)

 

33. Arrange the following Act according to year of enactment:

(A) Copyright Act, The patent Act, information Tech. Act, IPR Act

(B) The patent Act, copyright Act, information Tech. Act, IPR Act

(C) Copyright Act, IPR Act, The patent Act, information Tech. Act

(D) Copyright Act, The patent Act, IPR Act, information Tech. Act

Answer: (D)

 

34. Arrange different codes according to year of origin:

(A) Anthony Pannizi code, cutter’s rules for dictionary catalogue, classified catalogue code, Anglo American cat. Rules-II

(B) Anthony Pannizi code, classified catalogue code, cutter’s rules of dictionary catalogue, Anglo American cat. Rules-II

(C) Anthony Pannizi code, Anglo American cat. Rules-II, classified catalogue code, cutter’s rules for dictionary catalogue

(D) Anthony Pannizi code, cutter’s rules of dictionary catalogue Anglo American cat. Rules-II, classified catalogue code

Answer: (A)

 

35. Arrange the following according to the year of publication:

(A) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Americana Encyclopaedia of Library & information science, McGraw-Hill Encyclopedia of science & Technology

(B) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia of Library & information science, McGraw-Hill Encyclopaedia of science & Technology, Encyclopaedia Americana

(C) Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Americana, McGraw-Hill Encyclopaedia of Science & Technology Encyclopaedia of Library & Information science

(D) Encyclopaedia Britannica, McGraw-Hill Encyclopedia of science & Technology, Encyclopaedia Americana Encyclopaedia of Library & information science

Answer: (C)

 

36. Match the following:

  List-I                  List-II

(a) Conventional            (i) Patents

(b) Neo-conventional    (ii) Printed Books              

(c) Non-conventional    (iii) Satellite imageries

(d) Meta documents      (iv) Audio-visual material

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

 

37. Match the following:

      List-I                                                            List-II

(a) Library is a people’s University               (i) Kothari

(b) Library is a growing organisation            (ii) Urquart

(c) Library can be useful to society               (iii) Ranganathan

(d) Library is the heart of the University       (iv) Sayajirao Gayakwad

Codes :

        (a) (b)  (c)  (d)

(A) (iv) (iii) (ii)  (i)

(B) (iv) (i)  (iii)  (ii)

(C) (ii) (iv) (iii)  (i)

(D) (iv) (ii) (i)  (iii)

Answer: (A)

 

38. Match the following :

List-I                                 List-II

(a) P. Wassermann        (i) Line of thinking

(b) P. Atherton             (ii) Foundation of Education for Librarianship

(c) J.H. Shera                (iii) New Librarianship

(d) Maurice B. Line      (iv) Putting knowledge to work

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

39. Match the following:

                 List-I                        List-II

(a) Theory of X & Y             (i) Frederic Taylor

(b) Scientific management    (ii) Ouchi

(c) Need hierarchy                (iii) A. Maslow

(d) Theory Z                          (iv) D. Mc Grager

 Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (D)

 

40. Match the following:

List-I                                              List-II

(a) UDC                                (i) H.E. Bliss

(b) DDC                                (ii) C.A. Cutter

(c) Expansive classification  (iii) Otlat and La Fontane

(d) Bibliographic classification (iv) M. Dewey

 Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)






SEE ALSO