Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2008 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Arrange the following Public Library Acts according to the year of enactment:

(A) Manipur Public Libraries Act, West Bengal Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act

(B) West Bengal Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act

(C) West Bengal Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act

(D) West Bengal Public Libraries Act, Manipur Public Libraries Act, Mizoram Public Libraries Act, Kerala Public Libraries Act

Answer: (B)

 

32. Arrange the following Associations according to the year of establishment.

(A) ALA, CILIP (LA), Special Library Association, ASLIB

(B) CILIP (LA), ALA, Special Library Association, ASLIB

(C) ALA, Special Library Association, CILIP (LA), ASLIB

(D) ASLIB, ALA, CILIP (LA), Special Library Association

Answer: (A)

 

33. Arrange the following Standards according to the year of their introduction.

(A) ISBN, ICCP, CCF, ISDS

(B) CCF, ICCP, ISBN, ISDS

(C) ICCP, ISBN, ISDS, CCF

(D) ISDS, ISBN, ICCP, CCF

Answer: (C)

 

34. Math the following items given in List – I and List – II.

List – I   List – II

(a) Principles of librarianship (i) Berwick Sayers

(b) Practical guidelines for classification (ii) S. R. Ranganathan

(c) Rules for Dictionary cataloguing (iii) D. J. Urquart

(d) Five Laws of library science (iv) C. A. Cutter

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

35. Match the following items give in List – I and List – II

List – I   List –II

(a) Informatique (i) English

(b) Informatik (ii) Italian

(c) Informatica (iii) French

(d) Informatics (iv) German

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

36. Match the following items give in List – I and List – II

List – I   List – II

(a) Bibliographic description (i) Current Awareness Service

(b) Short-range reference service (ii) Post Cordinating Indexing

(c) SDI (iii) Abstract

(d) Uniterm (iv) Ready Refer Source

Code:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (A)

 

37. Arrange the following according to their increasing storage capacity.

(i) Cartridge

(ii) CD-ROM

(iii) Floppy disks

(iv) DVD

Code:

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (D)

 

38. Match the following items given in List – I and List – II:

List – I   List – II

(a) DDC 19th edition (i) John Camaroni

(b) DDC 20th edition (ii) Melvil Dewey

(c) DDC 21st edition (iii) John Mitchell

(d) DDC 22nd edition (iv) Benjamin Custer

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

39. Match the following items given in List – II and List – II

List – I   List – II

(a) Nascent Micro thought (i) Colon classification

(b) Access points (ii) Motivation

(c) Physiological needs (iii) Documentation

(d) Analytic – synthetic classification (iv) AACR II

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

40 Match the following:

List – I   List – II

(a) SHE (i) Nuclear energy

(b) MESH (ii) Education

(c) ERIC (iii) Medicine

(d) INIS (iv) Engineering

Code:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (B)







SEE ALSO