Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2008 Solved Paper 2 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Match the following:

              List-I                         List-II

(a) British Library              (i) Russia

(b) Bibliotheque National   (ii) USA

(c) Lenin Library                (iii) UK

(d) Library of Congress      (iv) France

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (C)

 

42. Match the following:

           List-I                                 List-II

(a) Windows             (i) A revolving disc on which data is stored

(b) Microprocessor   (ii) It is used for processing of text

(c) Wordprocessor    (iii) Collection of programmes for computer system

 (d) Software             (iv) A graphical user interface working as DOS

 Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List-I(Library Act)   List-II (Year of Enactment)

(a) Orissa                 (i) 2006

(b) Goa                    (ii) 2005

(c) Uttaranchal        (iii) 2001

(d) Uttar Pradesh    (iv) 1994

Codes :

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i)  (ii) (iii) (iv)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii)  (i) (iii) (iv)

Answer: (B)

 

44. Match the following:

             List-I    List-II

(a) Software            (i) Key board

(b) Hardware          (ii) CD

(c) Storage Device (iii) SOUL

(d) I/O Device        (iv) CPU

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C)  (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)

 

45. Match the following:

         List-I                List-II

(a) Planning          (i) Delegation of authority

(b) Staffing           (ii) Audit

(c) Control           (iii) Promotion

(d) Organising      (iv) Resource management

 Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

Read the passage given below, and answer the question based on your understanding of the passage:

            To survive, thrive and beat the competition in today’s brutally competitive world, one has to manage the future. Managing the future means managing the information. In order to manage the information, in order to deliver high quality information to the decision makers at the right time, in order to automate the process of data collection, collation and refinement, organizations have to make Information Technology (IT) an ally, harness its full potential and use it in the best way possible.

            We have seen that in today’s competitive business environment, the key resource of every organization is information. If the organization does not have an efficient and effective mechanism that enables it to give the decision-makers the right information at the right time, then the chances of that organization succeeding in the next millennium are very remote.

            The three fundamental characteristics of information are accuracy, relevancy and timeliness. The information has to be accurate, it must be relevant for the decision- maker and it must be available to the decision-maker when he needs it. Any organization that has the mechanism to collect, collate, analyse and present high quality information to its employees, ‘thus enabling them to make better decisions, will always be one step ahead of the competition. Today, the time available for an organization to react to the changing market trends is very short. To survive, the organization must always be on its toes, gathering and analysing the data-both internal and external. Any mechanism that will automate this information gathering and analysis process will enhance the chances of the organization to beat the competition.

 

46. Which factors force organization to use IT to harness information?

(A) Explosion of sources of information

(B) Availability of latest information on real time basis

(C) Time, volume and complex nature of information on real time basis

(D) Information needs of users are inter-disciplinary in nature

Answer: (A)

 

47. Major obstacle in taking accurate futuristic decisions is:

(A) Availability of more information

(B) cut-throat completion

(C) Ever-changing socio-economic and political situations

(D) Globalization

Answer: (A)

 

48. Which is the most appropriate tool to make better use of information?

(A) Well qualified and experienced information professional

(B) Depth classification and indexing

(C) Experts in domain knowledge

(D) Information technology

Answer: (D)

 

49. What is the critical characteristic of information delivery system for making its use effective?

(A) Efficient channels of communication system

(B) Ability to develop appropriate information products

(C) Right information, delivered at right time

(D) Developing quality photocopying and fax facility

Answer: (C)

 

50. What is the crucial decision for an organization to take to beat the competition?

(A) To create a mechanism to access, organize and process information within an organization

(B) To establish a separate department for acquiring and processing information

(C) To strengthen the libraries already existing in the organization

(D) To collaborate with university and national and international information systems.






SEE ALSO