Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2009 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Public Library Law has already been passed in the following States. Identify the correct chronological order in which they were enacted.

(i) Uttaranchal (Uttarakhand) (ii) Orissa

(iii) Gujarat (iv) Haryana

Codes :

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

32. Arrange in chronological order the following persons who were associated with computing history:

(i) J. Presper Eckart (ii) John W Mauchly

(iii) August Ada (iv) Charles Babbage

Codes :

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (D)

 

33. Arrange the following events of Public Library movement in chronological order:

(i) Enactment of Press and Registration of Books Act

(ii) Establishment of the Punjab Library, Lahore

(iii) Constitution of Fyzee Committee

(iv) Declaration of Imperial Library (Calcutta) as National Library of India

Codes :

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

34. Arrange the following layers of OSI model in the sequence in which they function:

(i) Network Layer (ii) Physical Layer

(iii) Transport Layer (iv) Data Link Layer

Codes :

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following four quadrants of spiral of scientific method in their logical order :

(i) Ascendant (ii) Nadir

(iii) Zenith (iv) Descendent

Codes :

(A) (iv) (i) (iii) (ii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (D)

 

36. Arrange the following books in order of their publication:

(i) Classified Catalogue Code (ii) Prolegamena to Library Classification

(iii) Five Laws of Library Science (iv) Colon Classification

Codes :

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)

 

37. Arrange the following bibliographies according to their date of origin:

(i) Indian National Bibliography (ii) Cumulative Book Index

(iii) Book In Print (iv) British National Bibliography

Codes :

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)

 

38. Arrange the following schemes of classification according to their year of origin:

(i) Colon Classification (ii) Expansive Classification

(iii) Universal Decimal Classification (iv) Dewey Decimal Classification

Codes :

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

39. Arrange the following principles and canons according to their levels as enunciated by Dr. S. R. Ranganathan:

(i) Principles of Cataloguing (ii) General Normative Principles

(iii) Laws of Library Science (iv) Canons of Cataloguing

Codes :

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

40. Arrange the following Associations according to their year of formation:

(i) ASLIB (ii) LA

(iii) ALA (iv) SLA

Codes :

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)






SEE ALSO