Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2008 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A) : Operators using ‘AND’, ‘OR’ and ‘NOT’ are mostly used in online IR.

Reason (R) : User interfaces cannot transform the natural language input into Boolean search Query

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) (R) is true but (A) is false

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

22. Assertion (A): Maximization of the use of documents is the motto of the library.

Reason (R): Maximization of the use of documents in the library satisfies the Fifth Law of library Science.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (R) is true but (A) is false

Answer: (C)

 

23. Assertion (A): User profile is an essential component of SDI service.

Reason (R): SDI is a personalized current awareness service.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both are partially true

(D) (A) is true but (R) is false

Answer: (A)

 

24. Assertion (A): AACR 2 like CCC can satisfy all approaches of the users.

Reason (R): Both AACR 2 and CCC are comprehensive cataloguing codes.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

25. Assertion (A): Document transfer and information transfer are not the same.

Reason (R): Assimilation of the content of the document by the user constitutes information transfer.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

26. Assertion (A): ISO 9000 is a quality framework which calls for documentation to adopt TQM in a Library.

Reason (R): ISO 9000 is a valuable component of TQM

Codes:

(A) (A) is true and (R) is false

(B) (R) is true but (A) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

 

27. Assertion (A): Consortia cannot provide an effective strategy to increase the buying power of individual libraries.

Reason (R): Consortia arrangement saves the funds of the libraries in developing their information sources.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true

(B) (A) is true but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (A)

 

28. Arrange the following in the order of computer generations:

(i) Integrated circuit (ii) Transistor (iii) Vacuum Tube (iv) Chip Codes:

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (B)

 

29. Match the following:

List-I                                       List-II

(a) BLAISE project               (i) Library of congress

(b) MARC project                 (ii) Intel

(c) Union Catalogue project (iii) Insdoc

(d) Microchip                        (iv) British Library

Codes :

       (a)  (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (i)   (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (i)  (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (i)  (iv)

Answer: (C)

 

30. Which is the correct logical sequence of the following:

(A) Information, knowledge, data, wisdom

(B) Knowledge, Information, wisdom, data

(C) Data, knowledge, information, wisdom

(D) Data, information, knowledge, wisdom

Answer: (D)






SEE ALSO