Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2010 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A) : ISBDs were devised by UNESCO.

Reason (R) : They are the standards for all types of bibliographic activities.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

22. Assertion (A) : Web OPAC is a computerised library catalogue available to the patrons online.

Reason (R) : It can be searched by the users within the four walls of the library only.

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

23. Assertion (A): A sample is the representation of a whole.

Reason (R): The sample is subjected to observation and analysis.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : Electronic access to information is becoming easy day by day.

Reason (R) : The printed materials pouring out of the world presses do not show any decline.

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A).

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A): Use of microfilming is becoming obsolete day by day.

Reason (R): ICT has developed digital technologies, which are quick, cheap and easy to handle.

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

26. Assertion (A) : Libraries are changing in the wake of emerging ICT environment.

Reason (R) : Libraries are adopting new competencies to operate services in the environment of information super highways.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

27. Assertion (A) : In fifth law, the word used in ‘organism’ not ‘organisation’.

Reason (R) : Libraries grow in collection size, human resources, physical facilities and services from time to time.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A) : Primary source is one in which information is original.

Reason (R) : Secondary sources repack the original information.

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

29. Assertion (A) : Loose Assemblage is the process of linking together different classes.

Reason (R) : This mode was formerly known as subject bundle.

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (D)

 

30. Assertion (A) : Provision of services outside the library regular service centre or outlet is essential to reach more and more patrons.

Reason (R) : Library extension services help libraries to cover larger population of patrons.

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)






SEE ALSO