Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2010 Solved Paper 2 Questions 41-50 with Answers

UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Match the following:

List – I List – II

(a) Henry Fayol (i) Hierarchy Needs

(b) F.W. Taylor (ii) Theory X and Theory Y

(c) Abraham Maslow (iii) Classical Theory

(d) Douglas McGregor (iv) Scientific Management

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

List – I List – II

(a) E.J. Coates (i) KWIC

(b) H.P. Luhn (ii) Things, Property, Material, Action

(c) Derek Austin (iii) Concrete and process

(d) J. Kaiser (iv) PRECIS

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (B)

 

43. Match the following:

List – I List – II

(a) NTC (i) UK

(b) ITC (ii) India

(c) BLDSC (iii) Netherlands

(d) NISCAIR (iv) USA

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

44. Match the following:

List – I (Subjects) List – II (Modes of Formation)

(a) India (i) Agglomeration

(b) Agriculture of wheat (ii) Lamination

(c) Biochemistry (iii) Fusion

(d) Biological Sciences (iv) Denudation

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (A)

 

45. Match the following:

List – I List – II

(a) Elements of Library Classification (i) D.J. Desolla Price

(b) Little Science Big Science (ii) S.R. Ranganathan

(c) Documentation (iii) D.J. Fosket

(d) Subject Approach to Information (iv) S.C. Bradford

Codes:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

 

                Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)

                In the late 1990s the publishing world launched a new system into the information and publishing world called Digital Object Identifiers (DOIs). DOIs are alphanumeric character strings that identify objects in an electronic environment.

                DOIs are universal, unique and permanent identification tags for online content that is registered in an online directory. DOIs can cover any form of digital files such as text, image, video, audio or even software. DOIs can also cover many levels of content. For example, it might tag an entire book, a chapter in the book, illustrations, individual sentences, or perhaps the book’s index. It is a system that identifies creation endeavours and uniquely marks the content of these items. It is intended to individualize information units on the Web.

                DOIs can be placed in a variety of places, such as in the object itself, in an information structure that contains the object, on a Web page that describes the element, in a database or as an entry in an indexing system.

                The identifier tags have no intrinsic meaning, as a classification code does. They are content labels, each being unique and without duplicates. The identifiers are stored in a directory that allows the lookup of the current Internet address of the copyright owner and where the information now resides. The author, publisher or current owner is responsible for maintaining the response page, which presents data about the information item and the conditions of its use.

                The directory of DOIs routes inquiries to the up-to-date sites on the Internet for accessing the content of the object. When addresses change, the directory will route the query to where the content is currently located or to where information is given concerning how to obtain it. Over time, when objects move around or change ownership, the directory keeps tabs on these changes.

                Although the major purpose of the DOI system is the management of intellectual property, indexing and abstracting services, as well as document delivery services will find DOIs a useful tool.

 

46. What are DOIs ?

(A) DOIs are numbers which identify object in traditional environment

(B) DOIs are identifiers consisting of alphanumeric character strings for printed materials.

(C) DOIs are alphanumeric character strings for electronic serials.

(D) DOIs are alphanumeric character strings for electronic sources of information available on-line.

Answer: (D)

 

47. What are the materials covered by DOIs ?

(A) DOIs cover books and journals.

(B) DOIs cover texts, images, audio visual materials in digital form.

(C) DOIs cover electronically available S & T information.

(D) DOIs cover digital format in US and Europe only.

Answer: (B)

 

48. Do DOIs play any role in grouping of information sources?

(A) DOIs constitute the eclassification scheme to group sources of information.

(B) DOIs are not class numbers as such and have nothing to do with arrangement.

(C) DOIs play the dual role of identifying and grouping.

(D) DOIs are only like traditional class numbers in e-form.

Answer: (A)

 

49. What is the major purpose of DOI system?

(A) To organise e-resources on the Net.

(B) To manage intellectual property.

(C) To provide bibliographic description of digitized resources.

(D) To control free access to eresources

Answer: (B)

 

50. How does DOI system operate?

(A) Routes inquiries to designated Document Supply Libraries.

(B) Routes inquires to up to date sites of digital libraries.

(C) Routes inquiries to national e-resources depositories

(D) Routes inquiries to relevant sites on the Net.

Answer: (D)






SEE ALSO