Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2008 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Who is the Chairman of National Knowledge Commission?

(A) Harsha Parekh

(B) P. B. Mangla

(C) Kalpana Dasgupta

(D)Sam Pitroda

Answer: (D)

 

2. Which is the primary source for finding out Indian periodicals in Agriculture?

(A) Ulrich International Periodical Directory

(B) Reference Asia

(C) Press in India

(D) INFA Yearbook

Answer: (A)

 

3. Which of the following indexes only paper presented in the conferences?

(A) LISA

(B) Current Research Abstracts

(C) Research-in-Progress

(D) ISTP

 Answer: (D)

 

4. Appropriate communication media for CD-Net is:

(A) Twisted wires

(B) Optical fibre

(C) Co-axial cables

(D) Ethernet cables

Answer: (B)

 

5. IATLIS is an association of:

(A) Library Science Faculty

(B) Special Librarians

(C) Librarians of Public Libraries

(D) Librarians of Teachers’ Training Colleges

Answer: (A)

 

6. Identify the association that has changed its original name :

(A) ILA

(B) SLA

(C) LA

(D) ALA

Answer: (C)

 

7. Recall and Precision ratios are used in the evaluation of:

(A) Reference service

(B) Information retrieval

(C) Bibliographic service

(D) Document delivery service

Answer: (B)

 

8. Number of digits in ISBN now are:

(A) 10 digits

(B) 11 digits

(C) 12 digits

(D) 13 digits

Answer: (D)

 

9. ‘Emerald’ is the database of:

(A) Gems and Jewelary literature

(B) Material Science literature

(C) Library and Information Science literature

(D) Earth Science literature

Answer: (C)

 

10. TQM was promulgated by:

(A) Deming and Juran

(B) Maslow

(C) Drucker

(D) Taylor

Answer: (A)






SEE ALSO