Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2008 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2008 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS


1. Who is the chairman of National Knowledge Commission?

(A) Dr. Sukhadeo Thorat

(B) Dr. M.S. Swaminathan

(C) Dr. Bhalchandra Mungekar

(D) Sam Pitroda

Answer: (D)

 

2. Who has not changed its name?

(A) Library Association, U.K

(B) ALA

(C) ASLIB

(D) IFLA

Answer: (B)

 

3. Which of the following is not correct?

(A) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.

(B) Theory Z is the contribution of Japenese style of Management.

(C) Money is the most powerful motivating agent.

(D) Mission of an organisation is essentially abstract.

Answer: (C)

 

4. NISCAIRE is a Part of:

(A) DST

(B) ISRO

(C) DSIR

(D) CSIR

Answer: (D)

 

5. Use of Microfilming is considerably reduced due to:

(A) High cost involved in it.

(B) Need for use microfilm reader.

(C) Availability of better Technology in the form of digitization.

(D) All of the above

Answer: (D)

 

6. Opaque paper is a:

(A) Ultra-white paper

(B) Ultra-white thin paper

(C) Transparent paper

(D) Non-Transparent paper

Answer: (D)

 

7. Which of the following is a public domain database?

(A) INIS

(B) AGRIS

(C) Chemical Abstracts

(D) MEDLINE

Answer: (B)

 

8. In which Library Service barcode technology is used:

(A) Stock verification

(B) Library Security

(C) Circulation

(D) Reference Service

Answer: (C)

 

9. One of the following journal is published in U.K:

(A) Library Quarterly

(B) Program

(C) Libri

(D) Herald of Library Science

Answer: (B)

 

10. Fair use is a term most relevant to:

(A) Intellectual Property Rights

(B) Books borrowed for home reading

(C) Copy right

(D) Use of reference books

Answer: (C)






SEE ALSO