Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Which of the following is not a language of DBMS?

(A) DDL

(B) DML

(C) PASCAL

(D) PLI

Answer: (C) and (D) Both.

 

22. How do we render the name ‘Bernardo Augustine De Voto’?

(A) Voto, Bernardo, Augustine De

(B) De Voto, Augustine, Bernardo

(C) Bernardo Augustine, De Voto

(D) De Voto, Bernardo Augustine

Answer: (D)

 

23. Which reference tool defines Reference service as “….that phase of work which is directly concerned with assistance to readers in securing information and in using the resources of the library in study and research”?

(A) Encyclopedia of Librarianship

(B) Encyclopedia of Library and Information Science

(C) ALA Glossary of Library Terms

(D) ALA World Encyclopedia of Library & Information Services

Answer: (C)

 

24. Indian National Advisory Board for Libraries was setup in 1966 by

(A) Association of Indian Universities

(B) Ministry of Education

(C) Planning Commission

(D) University Grants Commision

Answer: (B)

 

25. The process of establishing headings and providing ‘Cross references’ is called

(A) Access points

(B) Headings

(C) Authority control

(D) Bibliographic Records

Answer: (C)

 

26. Which set of rules is applicable for exchange of files over Internet?

(A) FTP/IP

(B) HTTP

(C) HTML

(D) HYPERLINK

Answer: (B)

 

27. The first printed works are called

(A) Impensis

(B) Incunabula

(C) Impression

(D) Imprimatur

Answer: (B)

 

28. Which Law of Library Science, restated with emphasis on information as a dynamic, continuum and never ending phenomenon?

(A) Fifth Law

(B) Fourth Law

(C) Third Law

(D) Second Law

Answer: (A)

 

29. Andrew Carnegie donated two million pounds for development of

(A) Library Collection

(B) Library Building

(C) Library Furniture

(D) Library Staff

Answer: (B)

 

30. Whose model of communication of knowledge suggests that communication as an open system may be regarded as subjective, selective, variable and yet unpredictable?

(A) G. Gerbner

(B) Juger Hebermans

(C) E Shanon & Weaver

(D) M. Foucault

Answer: (A)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments