Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 61-75 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 61-75 WITH ANSWERS



61. Match the following:

List-I List-II

(a) ibid (i) see

(b) loc.cit (ii) previously cited

(c) op.cit (iii) same reference cited immediately above

(d) vide (iv) the same place cited

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (C)

 

62. Match the following:

List-I List-II

(a) Cole and Eales (i) Statistical Bibliography

(b) Hume (ii) Scientometrics

(c) Pritchard (iii) Statistical Analysis

(d) T. Braun (iv) Bibliometrics

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

63. Match the following:

List-I List-II

(a) Thurston scale (i) Sharing individual preference in a group

(b) Semantic Differential Scale (ii) Group of Judges

(c) Likert Scale (iii) Selection from two opposite position

(d) Sociometric scale (iv) Intensity structure

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

64. Match the following:

List-I List-II

(a) Vidyanidhi (i) Institutional Repository

(b) TKDL (ii) Electronic Theses & Dissertations

(c) DOAJ (iii) Digital Library of Journals

(d) E-Prints @ IISc (iv) Digital Archive

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)

 

65. Match the following:

List-I List-II

(a) HTML File (i) Text Format

(b) PDF File (ii) Film Format

(c) JPG File (iii) Web Format

(d) AVI File (iv) Image Format

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (B)

 

66. Match the following:

List-I List-II

(a) DRUPAL (i) Integrated Library Management Software

(b) Moodle (ii) Digital Library Software

(c) D space (iii) Content Management Software

(d) New Gen Lib (iv) Learning Management Software

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

 

67. Match the following:

List-I List-II

(a) Face Book (i) Video Networking site

(b) Research Gate (ii) Social Networking site

(c) Oovoo (iii) Academic Networking site

(d) Flicker (iv) Photo Networking site

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (C)

 

68. Match the following:

List-I List-II

(a) Small set of dependent activities that form longest path of activity network

(i) PERT (b) Delighting the customer by fully meeting their needs

(ii) CPM (c) Interconnecting networks depicting tasks, duration and dependency

(iii) Delphi (d) Making better forecasts, judgements and advice

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

 

69. Match the following:

List-I List-II

(a) Transaction Processing (i) Lower Level Managers

(b) Operational control (ii) Clerical Staff

(c) Management control (iii) Top Level Managers

(d) Strategic Planning (iv) Middle Level Managers

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)

 

70. Match the following:

List-I List-II

(a) Classical School (i) John cotton Danna

(b) X & Y Theory (ii) Henry Fayol

(c) Newark Charging System (iii) Peter Drucker

(d) MBO (iv) Douglas McGregor

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)

 

71. Match the following:

List-I List-II

(a) C.A. Catter (i) Selective Listing

(b) Kaiser (ii) Thing-partmaterial-action

(c) J.R. Sharp (iii) Concrete and process

(d) D.J. Coates (iv) Syndetic cataloguing

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (B)

 

72. Match the following:

List-I List-II

(a) Guidance to use RTI Act (i) Documentation service

(b) Orientation in use of multimedia (ii) Referral service

(c) Providing user with list of information sources

(iii) Informative Literacy (d) Directing the user of INFLIBNET to seek needed information

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

 

73. Match the following:

List-I List-II

(a) Whitaker’s Almanack (i) Year of starting ‘Publishers Weekly’

(b) Ulrich’s International Periodicals Directory (ii) Availability of V 50 of ‘Library Journal’

(c) National Union Catalogue of Scientific Serials in India (iii) Information on discontinuation of New Encyclopaedia Britannica

(d) Data India (iv) Astronomical information

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

74. Match the following:

List-I List-II

(a) J. Thompson (i) Basic Statistics for Libraries

(b) S. Halkett of J Laing (ii) Planning of Academic and Research Buildings

(c) William A Katz (iii) Dictionary of anonymous and pseudonymous literature

(d) K.D. Metcalf (iv) Introduction to reference work

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)

 

75. Match the following:

List-I List-II

(a) Budget prepared using previous period budget (i) Formula Budget

(b) Budget based on norms and standards (ii) Zero-based budget

(c) Budget planned integrating number of techniques (iii) Incremental Budget

(d) Budget prepared identifying current tasks independent of previous year (iv) Planning programming budgeting system

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments