Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A) : Book selection must be done judiciously.

Reason (R) : Resource sharing is the need of the hour.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct statement of (A)

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (A)

 

22. Assertion (A) : Primary sources provide most authentic information for research.

Reason (R) : Primary sources are highly unorganised.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true

(B) (A) is true, but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Answer: (D)

 

23. Assertion (A) : Abstracting services facilitate literature review.

Reason (R) : Literature review summarises major findings of various studies.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

24. Assertion (A) : “Name Authority File” should be used in a library.

Reason (R) : All works of an author should be collocated.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (B)

 

25. Assertion (A) : Classification plays a significant role in online retrieval.

Reason (R) : Classification played an important role in manual system.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (D)

 

26. Assertion (A): If changes cannot be adopted to its framework, the organisational equilibrium will be imbalanced.

Reason (R) : Organisation works in an environment which is marked by dynamic characteristics.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) (A) is false, but (R) is true

(C) Both (A) and (R) are true

(D) Both (A) and (R) are false

Answer: (C)

 

27. Assertion (A) : There is need to continuous evaluation and appreciation of value of libraries.

Reason (R) : There is economic pressure on public budget.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)

 

28. Assertion (A) : System analysis identifies the flow of work.

Reason (R) : System analysis is not necessary if the library is automated.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true

(B) (A) is true, but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are false

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (B)

 

29. Arrange the following associations according to their year of establishment :

(i) IASLIC (ii) ASLIB

(iii) ALA (iv) SLA

Codes :

(A) (iv), (ii), (iii), (i)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (C)

 

30. Arrange the following according to their year of enactment in India :

(i) Freedom of Information Act

(ii) Right to Information Act

(iii) Copyright Act (Revised)

(iv) Information Technology Act

Codes :

(A) (iv), (ii), (i), (iii)

(B) (iii), (iv), (i), (ii)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments