Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS



51. Assertion (A) : Introduction of TQM in libraries is not possible.

Reason (R) : It requires open, cooperative culture and employees responsiveness for customer satisfaction.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

52. Assertion (A) : An indexing language is an artificial language and it uses controlled vocabulary.

Reason (R) : Controlled vocabulary provides relation between and among terms.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

53. Assertion (A) : Marketing of Information products is the need of the day.

Reason (R) : Information is a resource which consumes lot of time and money.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

54. Assertion (A) : Colan classification is an enumerative classification scheme.

Reason (R) : Colan classification has adopted analytico-synthetic approach for the construction of class number

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

55. Assertion (A) : INFLIBNET provides document delivery service to all types of libraries in India.

Reason (R) : Modern technologies made it possible for electronic transmission of required documents.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is correct and (R) is wrong.

Answer: (B)

 

56. Assertion (A) : LIS Education in India achieved a landmark of 100 years but quality is compromised.

Reason (R) : Unplanned proliferation of LIS schools and open learning programmes.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) are (R) are false.

(C) (A) is false (R) is true.

(D) (A) is true (R) is false.

Answer: (A)

 

57. Assertion (A) : LIS education is not uniform throughout India.

Reason (R) : Adoption of UGC model syllabus is not mandatory, Local LIS requirements varies.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

58. Assertion (A) : There is need for Library Legislation in all States of India.

Reason (R) : To make Public Library System independent and without political influence.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

59. Assertion (A) : Though information is considered as a commodity, Libraries are not sound in finances.

Reason (R) : All types of Libraries have failed in promoting information as a commodity.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

60. Match the following:

List-I List-II

(a) Konnemara Public Library (i) Patna

(b) Khudabaksha Oriental Public Library (ii) Kolkata

(c) Asiatic Society Library (iii) Chennai

(d) National Library (India) (iv) Mumbai

Code :

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments