Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2011 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2011 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. The term ‘bibliometrics’ was first used by

(A) S. R. Ranganathan

(B) Alan Pritchard

(C) Allen Kent

(D) A. C. Foskett

Answer: (B)

 

12. Auto abstracting involves use of computers to

(A) structure the content of an abstract

(B) prepare indicative abstract

(C) pickup significant words

(D) arrange words in order

Answer: (A)

 

13. ‘Half-life’ in Information Science relates to

(A) Rate of obsolescence

(B) Rate of growth

(C) Degree of scatter

(D) Information explosion

Answer: (A)

 

14. In “Spiral of Scientific Method”, Zenith marks

(A) Facts

(B) Empirical laws

(C) Fundamental laws

(D) Deduced laws

Answer: (C)

 

15. Which library is authorized to receive books under ‘Delivery of Books Act’?

(A) National Science Library, Delhi

(B) Central Library, Delhi

(C) State Central Library, Mumbai

(D) Parliament Library, Delhi

Answer: (B)

 

16. An increase in the level of ‘specificity’ of indexing languages results in increase in

(A) Recall

(B) Precision

(C) Noise

(D) both recall and precision

Answer: (B)

 

17. The term ‘Exponential growth’ refers to

(A) Linear growth

(B) Normal mode of distribution

(C) Geometric Progression

(D) Arithmetic Progression

Answer: (C)

 

18. “Publishers’ Weekly” is published by

(A) H. W. Wilson, New York

(B) R. R. Bowker, London

(C) American Library Association, Chicago

(D) Aslib, London

Answer: (B)

 

19. All Union Institute for Scientific and Technical Information (VINITI) was established in

(A) 1952

(B) 1953

(C) 1954

(D) 1956

Answer: (A)

 

20. Who is the author of “Subject Catalogue” ?

(A) E. J. Coates

(B) J. Kaiser

(C) C. A. Cutter

(D) J. W. Metcalfe

Answer: (A)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments