Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2010 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A) : Demand is the only governing factor in Book selection.

Reason (R) : Patrons’ requirements govern building library collections.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) (A) and (R) both are true.

(D) (A) and (R) both are false.

Answer: (B)

 

22. Assertion (A) : An indexing language is much more than a list of index terms that are acceptable to users.

Reason (R) : An indexing language helps users discriminate between terms and reduces ambiguity in the language.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A) : Libraries are facing a threat and are bound to disappear soon.

Reason (R) : Internet and WWW provide access to Oceans of information Worldwide.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

24. Assertion (A) : Deacidification is a measure to preserve documents in any medium.

Reason (R) : Digital preservation needs a different preservation care.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

25. Assertion (A) : SDI is a user oriented current information service.

Reason (R) : It is an alerting service directed towards groups.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

26. Assertion (A) : Indexing periodical retrieves information, which includes brief summary of the article.

Reason (R) : It provides list of articles along with the title, authors and other bibliographic details.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) are true.

Answer: (D)

 

27. Assertion (A) : Median is simply the middle value when the data have been arranged in ascending or descending order.

Reason (R) : Median refers to the middle value in a distribution.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

28. Assertion (A) : Data base is a collection of interrelated data stored together.

Reason (R): It is an organised, integrated collection of data.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A): Dewey Decimal is an enumerative scheme of classification.

Reason (R): The scheme has developed several devices and is no more an enumerative scheme of classification.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is not true, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

30. Assertion (A): A Library legislation provides proper governance and management.

Reason (R): It ensures free public library service to all irrespective of caste, creed and sex.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments