Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2010 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. World Wide Web was first designed by

(A) Charles Babbage

(B) F.W. Lancaster

(C) Ted Nelson

(D) Tim Berner’s Lee

Answer: (D)

 

12. ISBN consists of

(A) 6 digits

(B) 8 digits

(C) 13 digits

(D) 15 digits

Answer: (C)

 

13. Bibliographical coupling is related to

(A) Bibliometric studies

(B) Bibliography compilation

(C) Modes of subject formation

(D) Vocabulary control

Answer: (A)

 

14. The simple Dublin Core Metadata Element Set (DCMES) consists of

(A) 15 elements

(B) 10 elements

(C) 14 elements

(D) 18 elements

Answer: (A)

 

15. A type of indexing where terms are coordinated prior to searching

(A) Post coordinate indexing

(B) Pre coordinate indexing

(C) Uniterm indexing

(D) None of the above

Answer: (B)

 

16. Use of integrated circuits was made in

(A) First Generation Computers

(B) Second Generation Computers

(C) Third Generation Computer

(D) Fourth Generation Computers

Answer: (C)

 

17. The Network Topology in which nodes are connected to a central hub is known as

(A) Ring Topology

(B) Bus Topology

(C) Star Topology

(D) Mesh Topology

Answer: (C)

 

18. Which of the following is a term used for working assumption of a solution to a problem?

(A) Research (B) Hypothesis

(C) Bibliography (D) Thesis

Answer: (B)

 

19. Computer Memory is measured in

(A) Bytes

(B) Kilobytes

(C) Megabytes

(D) All of the above

Answer: (D)

 

20. DELNET stands for

(A) Developing Library Network

(B) Department of Electronics Library Network

(C) Distance Education Library Network

(D) Delhi Library Network

Answer: (A)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments