Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Identify the odd one out.

(A) ANSI (B) BIS

(C) BSI (D) ESPN

Answer: (D)

 

32. Which of the following is not a part of word treatment in language dictionaries?

(A) Gloss

(B) Vernacular

(C) Etymology

(D) Grammatical information

Answer: (A)

 

33. Where the first M. Phil programme in Library and Information Science was started in India ?

(A) University of Madras

(B) University of Delhi

(C) University of Mysore

(D) University of Bombay

Answer: (B)

 

34. Corollary for Second Law of Library Science is

(A) Books for all

(B) Free Books Service

(C) Free Library Service

(D) Books every where

Answer: (A)

 

35. Which of the following is not the prerequisite for a National Information Policy?

(A) Legislative Frame work

(B) Production of National Bibliography

(C) Advisory and Administrative body

(D) ICT infrastructure facilities

Answer: (B)

 

36. World Intellectual Property Organization is related to

(A) UNESCO

(B) United Nations

(C) U.S. Organization

(D) International Law Organization

Answer: (B)

 

37. Redundancy of information is

(A) Unnecessary and should be eliminated

(B) Unnecessary but cannot be avoided

(C) Necessary and some times useful

(D) Necessary and always desirable

Answer: (A)

 

38. Which sources would you consult to know the “Impact Factor” of Journal publications ?

(i) Web of Science

(ii) Science Direct

(iii) SCOPUS

(iv) EBSCO

Codes :

(A) (i) and (iv)

(B) (ii) and (iii)

(C) (i) and (iii)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (C)

 

39. Research is conducted to :

(i) Generate new knowledge

(ii) Develop a theory

(iii) Develop communication skills

(iv) Re-interpret existing knowledge

Codes :

(A) (i), (iii) and (ii) are correct

(B) (iii), (ii) and (i) are correct

(C) (i), (ii) and (iv) are correct

(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

40. Radio Frequency Identification is used in library for :

(i) Circulation of Documents

(ii) Cataloguing of Documents

(iii) Security of Documents

(iv) Acquisition of Documents

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iv) are correct

(C) (iii) and (ii) are correct

(D) (i) and (iii) are correct

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments