Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Arrange the following publications according to their year of origin.

(i) Social Science Citation Index

(ii) L I S A

(iii) Library Literature and Information Science

(iv) Library Journal

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (iii), (ii), (iv), (i)

Answer: (C)

 

32. Arrange the following according to their year of origin :

(i) Broad System of Ordering

(ii) Classification in Online Systems

(iii) Automated Keyword Classification

(iv) Classification Research Group

Codes:

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iii), (i), (ii), (iv)

(D) (ii), (iv), (iii), (ii)

Answer: (A)

 

33. Arrange the following according to their year of origin :

(i) Bradford’s Law

(ii) Lotka’s Law

(iii) Statistical Bibliography

(iv) Zipf’s Law

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iv), (iii), (i), (ii)

(D) (iii), (ii), (iv), (i)

Answer: (D)

 

34. “Prevention of Cholera in India” generates following index terms according to modified ‘Chain Indexing’, arrange them in correct order

(i) India

(ii) Cholera

(iii) Disease

(iv) Treatment

(v) Medicine

Codes :

(A) (iii), (iv), (i), (ii), (v)

(B) (ii), (i), (iii), (iv), (v)

(C) (iv), (iii), (ii), (v), (i)

(D) (i), (iii), (iv), (v), (ii)

Answer: (C)

 

35. Arrange the following according to their year of first publication :

(i) Encyclopaedia Britannica

(ii) Encyclopaedia Americana

(iii) Encyclopaedia of Library and Information Science

(iv) McGraw-Hill Encyclopaedia of Science and Technology

Codes :

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (B)

 

36. Arrange the following according to their year of establishment :

(i) NIC

(ii) DESIDOC

(iii) NISCAIR

(iv) NASSDOC

Codes :

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (iii), (i), (iv), (ii)

(C) (iv), (i), (iii), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (D)

 

37. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment :

(i) Uttar Pradesh PL Act

(ii) Arunachal Pradesh PL Act

(iii) Orissa PL Act

(iv) Gujarat PL Act

Codes :

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (A)

 

38. Match the following :

List – I List – II

(a) Obligation of the State (i) First Law

(b) Shelf Arrangement & Catalogue (ii) Second Law

(c) Open Access & Shelf Arrangement (iii) Third Law

(d) Library location/hours (iv) Fourth Law

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)

 

39. Match the following:

List – I List – II

(a) Asian Recorder (i) Location of specific volume of journal

(b) Union Catalogue of Scientific Serials (ii) Articles on Green Revolution

(c) Books-in- Print (iii) Obituary of Dev -Anand

(d) Social Science Index (iv) Availability of books

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

40. Match the following:

List – I List – II

(a) User orientation (i) Bibliographic service

(b) Information repackaging (ii) Reference service

(c) Translation (iii) Digest series

(d) Indexing (iv) Support service

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments