Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. The concept of ‘Stopword’ list is relevant in the context of

(A) Uniform Indexing

(B) Citation Indexing

(C) Chain Indexing

(D) Keyword Indexing

Answer: (D)

 

22. A version of KWIC augmented with author/name is called

(A) WADEX (B) KWOC

(C) KWAC (D) KWIC

Answer: (A)

 

23. ‘Segmentation’ is associated with

(A) Reference Service

(B) Market Survey Report

(C) Digest Service

(D) Indexing Service

Answer: (B)

 

24. State of the art report generally highlights

(A) General Aspects

(B) Technical Aspects

(C) Administrative Aspects

(D) All of the above

Answer: (B)

 

25. Who propounded “Minimum, Middling and Maximum Theories” of reference service ?

(A) C.M. Winchell

(B) James I. Wyer

(C) Samuel Rothstein

(D) D.W. Lewis

Answer: (C)

 

26. Even though ‘Xerography’ is a photocopying method, but it is called

(A) Diazographic

(B) Thermographic

(C) Electrofax

(D) Electrostatic

Answer: (D)

 

27. ‘CODEN’ is connected with

(A) Books

(B) Serials

(C) Reports

(D) Gray Literature

Answer: (B)

 

28. Roget’s International Thesaurus is a

(A) Classified List of Words

(B) Book of Synonyms

(C) List of Standard Terms

(D) List of Scientific Terms

Answer: (A)

 

29. Information about scale and projection can be found in

(A) Encyclopaedias

(B) Hand books of Manuals

(C) Geographical sources

(D) Directories

Answer: (C)

 

30. Who of the following is not the author of any reference book ?

(A) C.M. Winchell

(B) William A Katz

(C) Louis Shores

(D) Maurice B. Line

Answer: (D)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments