Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2010 Solved Paper 2 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. Match the following:

List – I List – II

(a) C.A. Cutter (i) Bibliographic classification

(b) H.E. Bliss (ii) Expansive classification

(c) J.D. Brown (iii) Universal classification

(d) Paul Otlet & Henry LaFontaine (iv) Subject classification

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)

 

42. Match the following:

List – I List – II

(a) International Conference on Cataloguing Principles (i) 1969

(b) International Meeting of Cataloguing Experts (ii) 1961

(c) International Symposium of Bibliographic Exchange format (iii) 1990

(d) First CCF Users meeting (iv) 1978

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (A)

 

43. Match the following:

List – I List – II

(a) NASSDOC (i) Defence Science

(b) DEVSIS (ii) Social Sciences

(c) INIS (iii) Development Science

(d) DESIDOC (iv) Nuclear Science

Codes :

       (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)

 

44. Match the following:

List – I List – II

(a) CLRI (i) Hyderabad

(b) SENDOC (ii) New Delhi

(c) NASSDOC (iii) Mumbai

(d) BARC (iv) Chennai

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (C)

 

45. Match the following:

List – I List – II

(a) Fumigation (i) Acquisition

(b) Building library collection (ii) Preservation

(c) Kardex (iii) Reference service

(d) Information Desk (iv) Registration of Periodicals

Codes :

      (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

 

                Read the passage given below, and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)

                Invention is the creation of an idea that can be translated to practice. It is also the process of bringing new technology into being. Invention is goal directed, the process is orderly, and it is essentially an intellectual process. An inventor is generally not a big reservoir of existing knowledge or of past failures. A substantial part of a scientist’s time is spent in collecting facts. The greater a scientist’s familiarity with the great scientific works, the greater will be his own power of invention. Ingenuity is the younger brother of imagination. Theoretical creation is an intermediate step  between invention and discovery. A scientist, who is familiar with a number of methods attached to a problem, is most likely to solve the greatest number of problems.

                Invention is the basic ingredient of innovation. Innovation is of two kinds, i.e., in product and service. It is a slow process. Innovations which started several years ago may bear fruit now. Innovation involves the bringing of an invention into commercial use. In some cases, invention and innovation merge into one another. Invention and innovation have been the foundations of industrial development in most advanced countries. Innovation brings about competition and competition brings about efficiency. Of the total innovation process, research is only a part. Research may invent, but invention can only be utilized by the complicated and complex process of innovation. Innovation is more often the result of recognizing and adapting an idea than of invention a new one. Utilization of technical information including research outputs can result in an industrial innovation.

                Innovators achieve success, but not imitations. In the past, innovation came from individual scientists. Individual inventors were responsible for innovation. In modern industry it is rarely the case, teams of scientists are really responsible for inventions and innovations. Success in invention and innovation depends not only on originality and imagination but also on knowing what and how to invent and innovate.

 

46. What is an invention?

(A) It is the idea that has the characteristics of application.

(B) A theoretical idea regardless of application.

(C) A discovery that does not lead to new technology.

(D) A process bereft of use.

Answer: (A)

 

47. An invention involves

(A) Collection & application of past data.

(B) Simply an effort to explore past knowledge.

(C) Redefining knowledge of the past.

(D) Exploiting past knowledge and newly collected facts.

Answer: (D)

 

48. Industrial development and competitive environment are possible when

(A) Invention follows innovation

(B) Invention leads to innovation

(C) Invention prevents innovation

(D) Invention has little practical use

Answer: (A)

 

49. Invention is carried out at present

(A) by an individual researcher with little originality and imagination.

(B) by an individual researcher with high level imagination.

(C) by a group of researchers with adequate originality and imagination.

(D) by industrialists to achieve success in business.

Answer: (D)

 

50. What is innovation?

(A) Innovation is a theoretical process.

(B) Innovation conceals invention.

(C) Innovation is a process of application of invention.

(D) Innovation provides data for invention.

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments