Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2010 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2010 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Who expressed knowledge in a simple mathematical equation k(s) +  v 1 = k (s +   v s)?

(A) Fritz Machlup

(B) B.C. Brooks

(C) N.J. Belkin

(D) C.E. Shannon

Answer: (B)

 

2. Which is not a near synonym term to information?

(A) Ideas (B) Data

(C) Catalogue (D) Facts

Answer: (C)

 

3. CCF stands for

(A) Common Communication Format

(B) Centre for Communication Format

(C) Committee for Communication Format

(D) Common Curriculum Format

Answer: (A)

 

4. Resources sharing among libraries was prompted by the factors

(A) Price escalation

(B) Information explosion

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (C)

 

5. The Library Association (UK) is now the component of

(A) ASLIB

(B) CILIP

(C) ALA

(D) None of the above

Answer: (B)

 

6. Which of the following professional Associations does not exist now?

(A) IFLA (B) FID

(C) ALA (D) IASLIC

Answer: (B)

 

7. Real Time Access refers to

(A) Access in advance

(B) Access after some time

(C) Access when searched for

(D) None of the above

Answer: (C)

 

8. Theory X and Theory Y relate to

(A) Planning

(B) Motivation

(C) Innovation

(D) None of the above

Answer: (B)

 

9. Dewey Decimal Classification (DDC) is now looked after by?

(A) UNESCO

(B) CILIP

(C) OCLC

(D) ALA

Answer: (C)

 

10. INSDOC has been merged with NISCOM and is now known as

(A) DELNET

(B) NISCAIR

(C) DESIDOC

(D) NASSDOC

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments