Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 61-75 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 61-75 WITH ANSWERS



61. Match the following :

List – I                                                                                    List – II

a.         Indian Cultural Heritage                                             i.  TKDL                    

b.         Race & Brittle                                                             ii. IGNCA

c.         Traditional Knowledge                                               iii. C-DAC

d.         Mobile Digital Library                                                iv. National Library

Codes :            a          b          c          d

(A)                   i           iv         iii         ii

(B)                   iv         iii         ii          i

(C)                   ii          iv         i           iii

(D)                   iii         ii          iv         i

Answer: (C)

 

62. Match the following :

List – I                                                                                    List – II

a.         Carol Kuhlthau                                                           i.  8 stages                  

b.         David Ellis                                                                  ii. ISB is a 6 stage process

c.         M.J. Belkin                                                                  iii. ISB is of 8 key activities

d.         Marchionnini                                                               iv. ISB is 4 dimension characteristic

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          iii         iv         i

(B)                   ii          iii         i           iv

(C)                   iii         i           iv         ii

(D)                   iv         ii          i           iii

Answer: (A)

 

63.       Assertion (A) : Colon classification is popular in online catalogues.

            Reason (R) : Traditional classification systems are used in online searching advantageously.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) & (R) true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) & (R) are true.

Answer: (C)

 

64. Assertion (A) : Technical writing standards, style manulas and citation standards are very essential in structuring the research report.

Reason (R) : Value will get enhanced by standardizing the structure of research report.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is partially true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are flase.

(D) (A) is true and (R) is flase.

Answer: (A)

 

65. Assertion (A): the encouraging environment of all time, full reading halls with the students in the libraries is diminishing day by day.

Reason (R) : All the reading material is easily available and accessible on Internet to all the students.

Codes:

(A) Both (A) and (R) true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

66. Assertion (A) : There is a tremendous increase in number of doctoral degrees being awarded in library and information science.

Reason (R) : Any academician in LIS holding a Ph.D degree is entitled to supervise research programme.

Codes:

(A) (A) is true and (R) is partially true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (A)

 

67. Assertion (A) : The information seeking behavior research at the current times is on the social and cultural context of human interaction with information.

Reason (R) : Attempt is being made to interpret social and cultural experiences of individuals with respect to their information seeking and searching experiences.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

68. Assertion (A) : with the emergence of Internet, there is no need for reference service in this technology-based era.

Reason (R) : Internet has allowed access to every one to seek his/her information from anywhere, any time.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false but (R) is partially true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (C)

 

69. Assertion (A) : Micrographic services have lost acceptance for preservation and dissemination of archival material.

Reason (R): ICT has brought in cost effective alternatives and replaced micrographic services.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is partially true.

(B) Both (A) & (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (A)

 

70. Assertion (A) : Institutions generate information through research and development activities.

Reason (R) : All such generated information forms the grey literature.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, (R) is partially true.

(D) (A) is false, (R) is true.

Answer: (C)

 

71. Assertion (A) : Maximizing the access to information in higher education is the motto of UGC-INFONET project.

Reason (R) : the financial grants of UGC-INFONET are not being fully utilized by all University Libraries for the assigned purpose.

Codes :

(A) Both (A) and (R) false.

(B) (A) is true and (R) is partially true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Answer: (B)

 

72. Assertion (A) : The effective reprographic service in libraries indirectly demotivates the user for tearing/theft of reading material.

Reason (R) : the user gets the photocopy of reading materials free of cost.

Codes :

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are flase.

Answer: (C)

 

73. Assertion (A) : RFID technology is still not widely installed in Indian Library Environment.

Reason (R) : the standardization, application and innovation are constantly changing.

Codes:

(A) Both (A) & (R) true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) & (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

74. Assertion (A) : Gap device is a nonscientific solution to the problem of growing universe.

Reason (R) : A classificationist cannot forcast the areas/subjects wherein some new ones may emerge.

Codes:

(A) (A) and (R) is false.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) (A) and (R) are false.

Answer: (A)

 

75. Assertion (A) : All the states in India have enacted library legislation.

Reason (R) : NKC recommends for the enactment of library legislation in all the states.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments