Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. BIOS contain:

(i) Operating System Program

(ii) Bootstrap Program

(iii) Application System Program

(iv) Convert Character to Code Program

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

42. Science Citation Index is published by

(A) Thomson Reuters

(B) H.W. Wilson

(C) Whitaker

(D) R.R. Bowker

Answer: (A)

 

43. In the information transfer cycles, internet is acting as

(i) Primary Publisher

(ii) Secondary Publisher

(iii) Tertiary Publisher

(iv) Primary Distributor

Codes :

(A) (i), (iii) and (iv) are correct.

(B) (i), (ii) and (iv) are correct.

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iii) are correct.

Answer: (B)

 

44. Methods and Techniques of Human Resource Planning includes

(i) Selection and Recruitment

(ii) Induction and Placement

(iii) Quality Management

(iv) Performance Evaluation

Codes :

(A) (i), (iv) & (ii) are correct.

(B) (iv), (iii) & (i) are correct.

(C) (i), (ii) & (iv) are correct.

(D) (iii) and (i) are correct.

Answer: (C)

 

45. Assertion (A) : Netiquette mandates that you do your best to act within the laws of cyberspace and society.

Reason (R) : Failing to respect other people’s privacy is bad Netiquette.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

46. Assertion (A) : Modern Integrated Library Management Softwares offer user friendly Graphical User Interfaces (GUI) on the web.

Reason (R) : Almost every module of modern Integrated Library Management Software is accessible through the internet.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer: (A)

 

47. Assertion (A) : Open Systems Interconnection allows connectivity of ICT components.

Reason (R) : Network Printer goes slow if it is OSI compatible.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)

 

48. Assertion (A) : Many libraries have no written collection development policy and yet have sound collection.

Reason (R) : Demand driven collection plays a strong role in having a sound collection.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

49. Assertion (A) : Browne charging system is simple and less time consuming.

Reason (R) : There is permanent issue record available.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

 

50. Assertion (A) : Collection of audio materials is less used in Academic Libraries.

Reason (R) : People consider these materials intellectually less sound and fit only for recreation purpose.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is true and (R) is partially true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments