Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2009 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS




11. ZBB was developed by:

(A) R. D. Stuart

(B) S. R. Ranganathan

(C) Peter A Pyhrr

(D) C. V. Good

Answer: (C)

 

12. PERT was developed by:

(A) The Navy special project office

(B) Booz Allen Hamelton

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (A)

 

13. The term hyper text was coined by :

(A) Ted Nelson

(B) Charles Babbage

(C) Tim Berner Lee

(D) Tay Vaughan

Answer: (A)

 

14. The 12 rules for relational database were given by:

(A) Larvy Page

(B) Linus Tolward

(C) J. Bill Gates

(D) Edgar. F. Codd

Answer: (D)

 

15. The complete bibliographic details in MARC are available in:

(A) Leader

(B) Control fields

(C) Variable fields

(D) Record directing

Answer: (C)

 

16. Conversion of barcode into electrical signals id done by:

(A) Scanners

(B) CRT

(C) Photo sensor

(D) UNICODE

Answer: (A)

 

17. Bibliographic coupling was first advocated by:

(A) B. K. Sen

(B) M. M. Kessler

(C) S. C. Bradford

(D) S. R. Ranganathan

Answer: (B)

 

18. External and Internal Criticism implies in:

(A) Historical Research

(B) Survey Research

(C) Experimental Research

(D) Applied Research

Answer: (A)

 

19. Granthana is an official publication of:

(A) ILA

(B) IASLIC

(C) RRRLF

(D) APLA

Answer: (C)

 

20. Million Book Project was initiated by:

(A) Pittsburg University

(B) Carnegie Mellon University

(C) MIT, USA

(D) Michigan University

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments