Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 41-50 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 41-50 WITH ANSWERS



41. The alternatives and modifications of H-Index are

(i) I-index

(ii) Pure-h Index

(iii) Scimgo Journal Rank

(iv) European Impact Factor

Codes:

(A) (i) & (iii) are correct

(B) (i) & (ii) are correct

(C) (i) & (iv) are correct

(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (B)

 

42. Digitization of various cultural resources is possible through

(i) Scanners

(ii) Digital cameras

(iii) Video cameras

(iv) Smart & Mobile phones

Codes:

(A) (i), (ii) are correct

(B) (iv), (iii) are correct

(C) (iii), (iv) are correct

(D) (i), (ii), (iii) & (iv) are correct

Answer: (D)

 

43. What is/are common feature/s between RFID & Barcode Technology?

(i) Read more than one item at a time

(ii) Able to locate specific items on shelves

(iii) Programmable

(iv) Read while item is moving

Codes:

(A) (i), (ii) are correct

(B) (iii), (iv) are correct

(C) (ii), (iv) are correct

(D) All the above are correct

Answer: (D)

 

44. When a librarian has to show the rationale for the purchase of more e-resources, which of the following’s will help to support his/her stand?

(i) Collection development policy

(ii) Indent from users

(iii) Book selection tools

(iv) All the above

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (iv) is correct

Answer: (A)

 

45. Assertion (A): Machine translation is not a fully dependable service.

Reason (R) : The semantics of languages are not fully encoded in algorithms.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) & (R) are true

(C) (A) is false, but (R) is true

(D) Both (A) & (R) false.

Answer: (B)

 

46. Match the following:

List-I                                       List-II

a. INFLIBNET                       i) Digital Library

b. INDEST-AICTE                ii) Resource aggregator

c. DELNET                             iii) E-consortia

d. e-Gyankosh                         iv) Organisation

Codes:

            a          b          c          d

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       iii         ii          I           iv

(D)       ii          iii         iv         i

Answer: (B)

 

47. Match the following :

List – I                                                                                                List – II

a. Amenable to further algebraic treatment                            i. Mean deviation

b. Estimated without knowing values of extreme items         ii. Medium

c. Mathematieally and logically incorrect                               iii. Inter-quartile deviation

d. The dispersion does not cover all items of a series             iv. Arithmetic means

Codes :

                        a          b          c          d

(A)                   iv         ii          I           iii

(B)                   iii         ii          I           iv

(C)                   ii          iv         iii         i

(D)                   i           iii         iv         ii

Answer: (A)

 

48. Match the following :

List – I                                                            List – II

a. Trade publisher                                            i. UNESCO

b. Subject book publisher                                ii. American Psychological Society

c. Government Press                                       iii. Harper Collins

d. Scholarly Publisher                                     iv. W.B. Saunders

Codes :

                        a          b          c          d

(A)                   ii          iv         iii         i

(B)                   iv         iii         i           ii

(C)                   i           iv         iii         ii

(D)                   iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

49. Match the following :

List – I                                                                                    List – II

a. Statistical Quality/Process Control (SQC/SPC)      i. Identify the intensity of each problem in

the production process

b. Check Shets                                                                        ii. Selected variables checked

c. Pareto Chart                                                            iii. Identify the relationship between problems and causes   

d. Fish Bone Diagram                                     iv. Record variables in the production process

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          iv         i           iii

(B)                   iv         ii          iii         i

(C)                   iii         iv         i           ii

(D)                   i           ii          iv         iii

Answer: (A)

 

50. Match the following :

List – I                                                                                                List – II

a.         Sinha Committee                                                        i. Library staff strength

b.         Dr. S.R. Ranganathan Committee                              ii. Central Medical Library

c.         Report of Dr. Shaw and Dr. D. B. Krishna Rao        iii. Libraries at Panchayat, Block, District and State

level

d.         Dr. J. Bhore Committee.                                             iv. National Agricultural System of Agriculture

Libraries

Codes :

                        a          b          c          d

(A)                   iii         i           ii          iv

(B)                   iv         iii         ii          i

(C)                   iii         i           iv         ii

(D)                   i           iii         ii          iv

Answer: (C)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments