Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. What are the major driving forces behind an ‘Information society’ ?

(i) R T I (ii) I. C. T.

(iii) Internet (iv) I. T. ACT

Codes :

(A) (ii) & (i) are correct

(B) (ii) & (iv) are correct

(C) (i) & (iv) are correct

(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (D)

 

12. Which libraries are functioning as depository libraries ?

(i) Delhi Public Library

(ii) Connemara Public Library

(iii) British Council Library

(iv) Central Reference Library

Codes :

(A) (i), (iii), (iv) are correct

(B) (i) & (iii) are correct

(C) (i) & (ii) are correct

(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (C)

 

13. Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’

(i) Maps

(ii) Atlases

(iii) Encyclopaedias

(iv) Yearbooks

Codes :

(A) (i) & (ii) are correct

(B) (iii) & (iv) are correct

(C) (ii) & (iii) are correct

(D) (ii) & (iv) are correct

Answer: (B)

 

14. Which principles are corollary to Wallpicture principle ?

(i) Cow-calf principle

(ii) Principle of later-in-time

(iii) Whole – organ principle

(iv) All of the above

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (ii) and (iii) are correct

(C) (i) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (C)

 

15. The factors that influence computer file organisation are

(i) Speed of access

(ii) Storage space

(iii) Fixed length fields

(iv) File volatility

Codes :

(A) (i), (ii) and (iii) are correct

(B) (i), (ii) and (iv) are correct

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct

(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

16. Major problems of ‘Information Communication Technology’ are

(i) Information overload

(ii) Information insecurity

(iii) Lack of innovative technologies

(iv) Lack of control over communication

Codes:

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i) and (iv) are correct

(C) (i), (ii) and (iv) are correct

(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (C)

 

17. Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’?

(i) Drupal (ii) Atex

(iii) Joomla (iv) OpenCms

Codes :

(A) (i), (ii) and (iv) are correct

(B) (i), (ii) and (iii) are correct

(C) (ii), (iii) and (iv) are correct

(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (D)

 

18. Which of the following are not styles of citation ?

(i) Anglo American Cataloguing

Rules

(ii) MLA Handbook for Writers of Research Papers

(iii) Chicago Manual of Style

(iv) Little Science Big Science

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (iii) and (iv) are correct

(C) (i) and (iv) are correct

(D) (ii) and (iii) are correct

Answer: (C)

 

19. Which of the following are Schools of Management thought ?

(i) Scientific Management School

(ii) Human Behavioural School

(iii) Classical School

(iv) School of Authority

Codes :

(A) (ii) and (iv) are correct

(B) (i), (ii) and (iv) are correct

(C) (iii) and (iv) are correct

(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (D)

 

20. Assertion (A) : Users can have access to large number of e-journals.

Reason (R) : Users are not aware of using e-journals.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are true, but

(R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is false, (R) is true

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Answer: (B)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments