Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. The initiation, selection, exploration, formulation, collection and presentation are two stages of which model of information seeking behaviour

(A) Ellis Model

(B) Krikelas Model

(C) Kuhlthou Model

(D) Wilson Model

Answer: (C)

 

2. Jubilee Project is associated with what?

(A) Evaluation of electronic information services

(B) Public library survey

(C) Strategic management of libraries

(D) Scale development

Answer: (A)

 

3. The publisher of “Information Power: Building Partnership for Learning” is

(A) AASL (B) AECT

(C) ALA (D) ILA

Answer: (C)

 

4. In 1974, Zurkowski used for the first time which of the following term?

(A) Digital Literacy

(B) Media Literacy

(C) Computer Literacy

(D) Information Literacy

Answer: (D)

 

5. Inference Engine is a part of which information system?

(A) Management information System

(B) Decision Support System

(C) Expert System

(D) Open System

Answer: (C)

 

6. Which of the following is not related to case study approach in a research design ?

(A) Indepth Study

(B) Study of one/limited cases

(C) General study

(D) Little concern about generalisation to a large population

Answer: (C)

 

7. “Students’ visit to Library is influenced by the availability of Internet”. State “Students’ visit to library” is which kind of variable?

(A) Independent Variable

(B) Intervening Variable

(C) Dependent Variable

(D) Intercept Variable

Answer: (C)

 

8. Idiographic hypothesis is directed towards predicting the behaviour of

(A) An Individual

(B) Group of People

(C) Masses

(D) People from same school of thought

Answer: (A)

 

9. In the process of reasoning when we start with a specific statement, and conclude to a general statement, it is called

(A) Deductive Reasoning

(B) Inductive Reasoning

(C) Abnormal Reasoning

(D) Transcendental Reasoning

Answer: (B)

 

10. Solomon Four group design is related to

(A) Field studies

(B) Pretest-post test control group design

(C) Data Analysis Model

(D) Statistical Technique

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments