Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2011 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2011 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. What is Dublin Core?

(A) Content management tool

(B) E- Library software

(C) Metadata standard

(D) Internet Protocol

Answer: (C)

 

2. Which one is the most important problem being faced by Institutional Repositories for archiving the documents?

(A) Availability

(B) Rarity

(C) Copyright issues

(D) Author’s resistance

Answer: (C)

 

3. As per Indian Copyright Law, copyright is granted for

(A) Fifty years after the book is published

(B) Fifty years after the death of the author

(C) Sixty years after the book is published

(D) Sixty years after the death of the author

Answer: (D)

 

4. NAAC stands for

(A) National Accreditation and Authority Council

(B) Northern Accreditation and Authorities Committee

(C) National Assessment and Accreditation Council

(D) Northern Assessment and Accreditation Council

Answer: (C)

 

5. The Principle of Local Variation is mainly applicable in

(A) Cataloguing

(B) Reference service

(C) Circulation

(D) Acquisition

Answer: (A)

 

6. Who is the Father of Library Movement in USA ?

(A) F. W. Lancaster

(B) Paul Wasserman

(C) Melvil Dewey

(D) Allen Kent

Answer: (C)

 

7. New Encyclopaedia Britannica is published from

(A) London

(B) New York

(C) Paris

(D) Chicago

Answer: (D)

 

8. Who coined the term POSDCORB?

(A) Henri Fayol

(B) Max Weber

(C) Gulick and Urwick

(D) Wilson and Tauber

Answer: (C)

 

9. Which one is not a Canon (as given by Ranganathan) ?

(A) Canon of Comprehensiveness

(B) Canon of Consistence

(C) Canon of Context

(D) Canon of Currency

Answer: (A)

 

10. ‘Union List’ is the record of

(A) Library members living in a Union Territory

(B) Periodicals available in a group of libraries

(C) Library unions located in a Union Territory

(D) List of members of a Library Union

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments