Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2009 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. An Invisible college is a typical example of:

(A) Informal channels of communication

(B) Formal channels of communication

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Answer: (A)

 

2. Berne convention was adopted in the year:

(A) 1911

(B) 1886

(C) 1900

(D) 1947

Answer: (B)

 

3. FID was dissolved in the year:

(A) 2002

(B) 2005

(C) 2000

(D) 2003

Answer: (A)

 

4. The use of CD-ROMs in the library significantly relates to which of the following Laws?

(A) First Law of Library Science

(B) Second Law of Library Science

(C) Fourth Law of Library Science

(D) Fifth Law of Library Science

Answer: (D)

 

5. Which Source would you consult to get the latest information on controversies about the venue for Tata's 'Nano'?

(A) New Encyclopedia Britannica

(B) Asian Recorder

(C) India: A reference annual

(D) Whitekar's Almanac

Answer: (C)

 

6. Bubl link is a:

(A) Data base

(B) OPAC

(C) Subject gateway

(D) Portal

Answer: (C)

 

7. Who had given the Minimal, Middling and Maximum theories of reference service?

(A) C. M. Winchell

(B) S. R. Ranganathan

(C) James I Wyer

(D) Samuel Rothstein

Answer: (D)

 

8.'Compaction' is an important feature of:

(A) Reviews

(B) Indexes

(C) Bibliographies

(D) Market Report

Answer: (A)

 

9. 'Geophysics' has been formed as a result of:

(A) Lamination

(B) Fusion

(C) Fission

(D) Agglomeration

Answer: (B)

 

10. Which one is not a canon (as given Ranganathan):

(A) Canon of Comprehensiveness

(B) Canon of Consistence

(C) Canon of Context

(D) Canon of Currency

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments