Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. What is the process of transferring software programme from secondary storage media to the hard disc called?

(A) Download

(B) Upload

(C) Installation

(D) Storage

Answer: (C)

 

12. Name a technique used for searching stored data in a database

(A) Boolean operator

(B) Inverting file

(C) Indexing

(D) Binary

Answer: (D)

 

13. Information about Government of India’s stand on ‘FDI’ can be found in

(A) Gazetteer of India

(B) Britanniea Book of the Year

(C) Statesman’s Yearbook

(D) Asian Recorder

Answer: (D)

 

14. “Anomalous State of Knowledge (ASK) Model”, one of the user centered model’s of information retrieval was proposed by

(A) P. Ingwersen

(B) T. Saracevic

(C) J.N. Belkin

(D) D. Ellis

Answer: (C)

 

15. The ‘Cranefield Test’, associated with evaluation of information retrieval system was carried under the direction of

(A) C.W. Cleverdon

(B) G. Salton

(C) D.C. Blair & M.E. Maron

(D) E. Voorhees

Answer: (A)

 

16. LAMP stands for

(A) Library Archives Management Programme

(B) Laser Analysis and Multimedia Performance

(C) Linux Apache. MySQL Perl

(D) Library Automation Management protocol

Answer: (C)

 

17. “Information Literacy Competency Standards for Higher Education” is prepared by

(A) AASL

(B) IFLA

(C) SCONUL

(D) ACRL

Answer: (D)

 

18. Name the storage medium (compatible with speed of CPU) for storing instructions or data temporarily during processing

(A) RAM

(B) ROM

(C) Cache

(D) EPROM

Answer: (C)

 

19. “Scitation” is the online host service of

(A) American Institute of Physics

(B) University of Maryland

(C) Society for Industrial Research

(D) Oxford University

Answer: (A)

 

20. The process of surrogating, repackaging and compaction of the primary literature that results in creation of secondary journals, is

(A) Newsletter

(B) Abstracting and Indexing Periodical

(C) House Journals

(D) Electronic Journal

Answer: (B)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments