Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Which Committee/Commission recommended that Imperial Library be designated as Copyright Library?

(A) Fayzee Commission, 1939

(B) Riche Committee, 1926

(C) Statham Committee, 1932

(D) Sadler Committee, 1916

Answer: (A) or (B). (Not sure)

 

32. What are the four entities of FRBR model?

(A) Personality, Matter, Energy, Space

(B) Books, Form, Availability, Type

(C) Work, Expression, Manifestation, Item

(D) Discipline, Entity, Action, Personality

Answer: (C)

 

33. Who said that information is both a product and process?

(A) S.R. Ranganathan

(B) J. Martin

(C) D.J. Foskett

(D) S.C. Bradford

Answer: (B)

 

34. The process of planning, allocating, organizing and evaluation library tasks and activities within the framework of major objectives, mission and policy refers to

(A) Functional control

(B) Functional Classification

(C) Functional Approach

(D) Functional Authority

Answer: (C)

 

35. One of the authorized users makes bulk downloading of a Journal using robots and consequently licensor blocks access of the journal. What may be the most appropriate action(s) that librarian should initiate?

A) Cancelation of authentication of the said user.

B) Asking the licensor for blocking up the access without prior information.

C) Investigate and take corrective measures.

D) Notify user community of user restrictions.

Codes:

(A) (ii), (iv) are correct

(B) (ii), (iii) are correct

(C) (i), (iii) are correct

(D) (i), (ii), are correct

Answer: (D)

 

36. The purposes of Metadata are

(i) Unique identification

(ii) Authentication of records

(iii) Shelf arrangement

(iv) Shows the collection of a library

Codes:

(A) (i), (ii) are correct

(B) (ii), (iii) are correct

(C) (iii), (iv) are correct

(D) (iv), (i) are correct

Answer: (A)

 

37. The primary difference between knowledge classification and library classification are

(i) Knowledge classification arranges knowledge itself.

(ii) Library classification arranges the expression of knowledge in the form of documents.

(iii) Knowledge classification is the basis of Library Classification.

(iv) Knowledge classification follows system of numbers, called notation.

Codes :

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (i), (ii) and (iv) are correct

(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (D)

 

38. Which of the following activities are supported by UGC?

(i) Facilitating increased access to information.

(ii) Monitoring the implementation of revised curriculum.

(iii) Making policies for human resource development

(iv) Funding all academic libraries.

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct

(B) (i) and (iii) are correct

(C) (ii) and (iii) are correct

(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (B)

 

39. Which of the following methods are suitable to achieve quality of teaching, learning in LIS?

(i) Research-led teaching

(ii) State of the art computer lab

(iii) Problem-based learning

(iv) Introducing the course at degree level

Codes:

(A) (ii) and (iv)

(B) (i), (iii) and (iv)

(C) (i) and (iii)

(D) (iii) and (iv)

Answer: (C)

 

40. Poor ‘Accessibility’ and less ‘affordability’ of journal subscription in print era led to

(i) High allocation of funds for serials

(ii) Open access movement

(iii) Decrease in subscription of journals

(iv) E-journal consortia subscription

Codes:

(A) (i) & (ii) are correct

(B) (i), (ii), (iv) are correct

(C) (ii), (iv) are correct

(D) (i), (ii), (iii) are correct

Answer: (C)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments