Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 3 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS



11. The information network that connects Universities and Colleges in United Kingdom :

(A) JANET (B) SERCNET

(C) OCLC (D) BONET

Answer: (A)

 

12. Internet filtering is

(A) A form of censorship

(B) Acceptable user policy

(C) Access to inappropriate material

(D) Blocking internet facility

Answer: (A)

 

13. Which one of the following is a Bulletin Board Service on Internet?

(A) Picaso (B) Google talk

(C) Blog (D) Oovoo

Answer: (C)

 

14. Virus is a software which can

(A) Manipulate data

(B) Replicate itself

(C) Damage computer

(D) All the above

Answer: (D)

 

15. Which one of the following protocol is used in file transfer over internet ?

(A) FTP (B) SMTP

(C) POP (D) TCP/IP

Answer: (A)

 

16. Scaler chain shows

(A) Authority structure

(B) Scale of performance of staff

(C) Chain for locating racks

(D) A link in the chain

Answer: (A)

 

17. Blair and Maron evaluation study on retrieval effectiveness of full text search is called

(A) SMART Retrieval Experiment

(B) MEDLARS evaluation study

(C) STAIRS project

(D) Cranefield – II Project

Answer: (C)

 

18. In cataloguing, the square brackets [ ] are used

(A) to enclose information taken from outside

(B) to enclose the details of printed / manufacturer

(C) to enclose series statements

(D) to enclose statement of accompanying material

Answer: (A)

 

19. Which Section of AACR – II (R) deals with serial publications ?

(A) Part – A, Section – 3

(B) Part – B, Section – 3

(C) Part – A, Section – 12

(D) Part – B, Section – 12

Answer: (C)

 

20. When two or more basic subjects having same relational approach form a specific subject, the relation is termed as

(A) Speciater relation

(B) Co-ordinate relation

(C) Phase relation

(D) Hierarchical relation

Answer: (C)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments