Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2009 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2009 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. The British library movement include the following major reports. Identify the correct chronological order of these reports.

(i) Mc Colvin Report

(ii) Kenyen Reoprt

(iii) Adams Report

(iv) Select Committee Report

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (C)

 

32. Arrange the following library automation software according to their date of origin:

(i) SOUL

(ii) KOHA

(iii) New GENLIB

(iv) LIBSYS

Codes:

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (iv) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

33. Arrange the following Online Systems in the order of their origin:

(i) ERIC

(ii) MEDLINE

(iii) OCLC

(iv) MARC

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (C)

 

34. Arrange the following Indexing System in the order of their origin:

(i) POPSI

(ii) PRECIS

(iii) Chain Indexing

(iv) KWIC

Codes:

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)

 

35.Gotam's book 'Nyasutra' has given the following four steps of scientific research. Arrange them in proper order.

(i) Aptavakshya (Verification/ Testing)

(ii) Upaman (Camparsion)

(iii) Anuman (Inference)

(iv) Pratyaksha (Preception)

Codes:

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)

 

36. Arrange the following librarians of the National library in chronological order of their service:

(i) D. R. Kalia

(ii)  Y. M. Mulay

(iii) B. S. Kesevan

(iv) K. M. Asadullah

Codes:

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (B)

 

37. Arrange the following Library Association according to their year of their establishment:

(i) ILA

(ii) IASLIC

(iii) IFLA

(iv) ALA

Codes:

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (i) (iii) (ii) (iv)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

 

38. Arrange the following reference sources according to their date of publication:

(i)Encyclopedia of Library and Information Science

(ii) Mc Graw Hill Encyclopedia of Science and Technology

(iii) Encyclopedia Americana

(iv) Encyclopedia Britannica

Codes:

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (iv) (ii) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

 

39. Arrange the following sources according to their date of origin:

(i) Social Science Index

(ii) Library Literature 

(iii) Indian Library and Information Abstracts

(iv) Library and Information Science Abstracts

Codes:

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (D)

 

40. Arrange the following committees/commissions according to their year of formation:

(i) National Library Review Committee

(ii) Library Advisory Commission

(iii) Sinha Committee on Public Libraries

(iv) Working group on libraries (Planning Commission)

Codes:

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: (D)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments