Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2012 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2012 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ (1986) ?

(A) D. N. Banerjee

(B) D. P. Chattopadhyay

(C) Sam Pitroda

(D) Kalpana Dasgupta

Answer: (B)


2. The significance of the year 2011 for LIS education in India is

(A) Golden Jubilee year

(B) Platinum Jubilee year

(C) Diamond Jubilee year

(D) Centenary year

Answer: (D)

 

3. Digital Reference Service can be offered through

(A) FAX

(B) OPAC

(C) Ask your librarian

(D) Consortia

Answer: (C)

 

4. “Biotechnology” is formed as a result of

(A) Fusion

(B) Lamination

(C) Fission

(D) Agglomeration

Answer: (A)

 

5. The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by

(A) J. Kaiser

(B) E. J. Coates

(C) J. R. Sharp

(D) J. E. L. Farradane

Answer: (B)

 

6. Relational Database is

(A) A work which has some relationship to another work

(B) A symbol representing relationship between two concepts

(C) Manipulation commands which relate records in different fields

(D) All of the above

Answer: (C)

 

7. “Shodhganga” is a repository of

(A) E – Resources

(B) E – Thesis

(C) E – Journals

(D) E – Books

Answer: (B)

 

8. Which of the following tests can be employed for hypothesis testing?

(A) F – test

(B) Chi – square test

(C) t – test

(D) All of the above

Answer: (D)

 

9. ‘RRRLF’ falls under the :

(A) Ministry of Human Resource Development

(B) Ministry of Information & Broadcasting

(C) Ministry of Culture

(D) Ministry of Science & Technology

Answer: (C)

 

10. “Internet Public Library” is being maintained by

(A) MIT, Massachusettes

(B) University of Michigan

(C) University of Arizona

(D) Drexal University

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments