Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 51-60 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 51-60 WITH ANSWERS



51. Match the following :

List – I                                                                                    List – II

a.         Finding solution to the problem                                  i. Historical Research

of pilferage in libraries                       

b.         Implementation of could computing                          ii. Action research

services in special libraries                             

c.         A study of mathematician turned librarian                 iii. Experimental Research

d.         Use of web resources in Central Universities of India iv. Survey Research

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          iii         i           iv

(B)                   iii         ii          iv         i

(C)                   iv         i           ii          iii

(D)                   i           iv         iii         ii

Answer: (A)

 

52. Match the following :

List – I                                                                        List – II

a.         Internal Files                                                   i.  WPD

b.         Universal File Format                                     ii. OeB

c.         Corel’s Word Perfect                                      iii. HTML

d.         Microsoft Reader                                            iv. RTF

Codes :            a          b          c          d

(A)                   i           iii         ii          iv

(B)                   ii          iv         iii         i

(C)                   iv         ii          i           iii

(D)                   iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

53. Match the following :

List – I                                                                        List – II

a.         Classical Models                                 i.  Ruesch and Bateson’s Functional Model

b.         Linear Model                                      ii. Aristotle

c.         Non-linear Model                                iii. Lasswell

d.         Multi dimensional                               iv. Westley and Mackan’s Conceptual Model

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          iii         iv         i

(B)                   ii          iv         i           iii

(C)                   i           ii          iii         iv

(D)                   iii         ii          iv         i

Answer: (A)

 

54. Match the following :

List – I                                                                        List – II

a.         Henri La Fontaine                               i.  Expansive Classification

b.         H.E. Bliss                                            ii. Bibliographic Classification

c.         C.A. Cutter                                         iii. LC

d.         J.C.M Hansar                                      iv. UDC

Codes :            a          b          c          d

(A)                   iv         ii          i           iii

(B)                   iii         ii          iv         i

(C)                   ii          iv         i           iii

(D)                   i           iii         ii          iv

Answer: (A)

 

55. Match the following :

List – I                                                                        List – II

a.         PDFA                                                  i.  High Colour depth images

b.         HTML                                                 ii. Rules for encoding documents electronically

c.         TIFF                                                    iii. File format for long term archiving

d.         XML                                                   iv. Language for web pages

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          iii         i           iv

(B)                   iii         iv         i           ii

(C)                   i           iii         ii          iv

(D)                   iv         ii          iii         i

Answer: (B)

 

56. Match the following :

List – I                                                                                                List – II

a.         Introduction to Modern information Retrieval           i.  H. Borko & C. Bernier

(McGraw Hill)                       

b.         Indexing Concepts and Methods (Academic Press)  ii. G. Salton & M.J. McGill

c.         Thesaurus Construction: A Practical Manual (Aslib)  iii. J.E. Rowley & R. Hartley

d.         Organizing Knowledge; An introduction to               iv. J. Aitchison & A. Gilchrist

Managing Acess to Information (Ashgate)

Codes :            a          b          c          d

(A)                   i           ii          iii         iv

(B)                   ii          i           iv         iii

(C)                   iv         i           ii          iii

(D)                   iii         i           iv         ii

Answer: (D)

 

57. Match the following :

List – I                                                                                                List – II

a.         Papyrus                                                                       i.  Assyria & Babylonia                      

b.         Handmade paper                                                         ii. Egypt

c.         Clay tablets                                                                 iii. Medieval Europe

d.         Vellum/Parchment                                                      iv. China

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          iv         i           iii

(B)                   iv         ii          iii         i

(C)                   iii         iv         i           ii

(D)                   iii         ii          iv         i

Answer: (A)

 

58. Match the following :

List – I                                                                                    List – II

a.         Icon                                                                 i.  Character strings                

b.         Menus                                                             ii. Select objects on the screen

c.         Dialogue Bou                                                  iii. Bit mapped region

d.         Pointing devices                                              iv. Obtain information from the end users

Codes :            a          b          c          d

(A)                   i           ii          iii         iv

(B)                   iii         iv         ii          i

(C)                   ii          iii         iv         i

(D)                   iii         i           iv         ii

Answer: (D)

 

59. Match the following :

List – I                                                                                    List – II

a.         Resource Description                                      i.  MARC                   

b.         Resource Discovery                                        ii. ISO 10160/10161

c.         Resource Exchange                                         iii. Dublin Care

d.         Interlibrary Loan                                             iv. Z 39.50

Codes :            a          b          c          d

(A)                   ii          i           iv         iii

(B)                   iv         ii          i           iii

(C)                   iii         iv         ii          i

(D)                   iii         iv         i           ii

Answer: (D)

 

60. Match the following :

List – I                                                                                                List – II

a.         Public Library Extension                                            i.  KD Metcalf            

b.         Academic Library Management                                 ii. M A Gelfand

c.         University Libraries for Developing Countries           iii. L R McColvin

d.         Planning Academic and Research Library Buildings iv. M B Line

Codes :            a          b          c          d

(A)                   iii         iv         ii          i

(B)                   iv         ii          i           iii

(C)                   iii         i           iv         ii

(D)                   ii          iii         i           iv

Answer: (A)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments