Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2011 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2011 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Arrange the following in a logical sequence :

(i) Formulation of a hypothesis

(ii) Data analysis

(iii) Selection of sample

(iv) Report writing

Codes :

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (ii), (i), (iii)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (i), (iii), (ii), (iv)

Answer: (D)

 

32. Arrange the following according to the year of establishments:

(i) NICNET

(ii) INDONET

(iii) INFLIBNET

(iv) MALIBNET

Codes :

(A) (iv), (i), (iii), (ii)

(B) (iv), (ii), (i), (iii)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (i), (iii), (iv), (ii)

Answer: (D)

 

33. Identify the correct order as per year of establishment

(i) ASLIB

(ii) IATLIS

(iii) SLA

(iv) ALA

Codes :

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (iv), (ii), (i), (iii)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (A)

 

34. Arrange the following Laws of Library Science as given by Ranganathan :

(i) Save the time of the reader

(ii) Books are for use

(iii) Every book has its reader

(iv) Every Reader has his book

Codes :

(A) (ii), (iv), (iii), (i)

(B) (iv), (ii), (i), (iii)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (A)

 

35. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment :

(i) Pondicherry

(ii) Madras

(iii) Haryana

(iv) Orissa

Codes :

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (ii), (i), (iv), (iii)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (B)

 

36. Arrange the following in chronological order:

(i) Fayzee Committee

(ii) K. P. Sinha Committee

(iii) Chattopadhyaya Committee

(iv) Radhakrishnan Committee

Codes :

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (iv), (iii), (i), (ii)

(C) (i), (iv), (ii), (iii)

(D) (iii), (i), (ii), (iv)

Answer: (C)

 

37. Arrange the following in chronological order :

(i) ISBD

(ii) MARC

(iii) CCF

(iv) Resource Description and Access (RDA)

Codes :

(A) (ii), (i), (iii), (iv)

(B) (i), (iv), (iii), (ii)

(C) (iii), (iv), (i), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (A)

 

38. Arrange the following subjects in ascending order according to their DDC numbers :

(i) Horticulture

(ii) Public Administration

(iii) Metaphysics

(iv) Botany

Codes :

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (iii), (ii), (iv), (i)

(C) (ii), (iii), (i), (iv)

(D) (iv), (ii), (i), (iii)

Answer: (B)

 

39. What will be the correct sequence of books on the shelves bearing the following class numbers?

(i) 2:51

(ii) 232

(iii) 2;46

(iv) 2’N65

Codes :

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iv), (i), (iii), (ii)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: (D)

 

40. Arrange the following classification schemes according to their year of first publication :

(i) DDC

(ii) CC

(iii) UDC

(iv) LC

Codes :

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (i), (iv), (ii), (iii)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (A)








SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments