Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2011 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2011 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Assertion (A) : Collection development must be done judiciously.

Reason (R) : Demand is the only governing factor in book selection.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false and (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

Answer: (D)

 

22. Assertion (A) : In Colon Classification, 2 represents mother country and 44 represents India. A given library in India can use 2 or 44 for India.

Reason (R) : The above is in conformity with Canon of Homonym.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)

 

23. Assertion (A) : In library classification, an empty digit helps in interpolation between two consecutive ordinal numbers.

Reason (R) : An empty digit is a digit with ordinal value but no semantic value.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

 

24. Assertion (A) : A bibliographic utility is an organization that offers bibliographic services to subscribing libraries.

Reason (R) : Library of Congress is a bibliographic utility.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

25. Assertion (A) : LISA is a primary source of information.

Reason (R) : All primary sources provide original information.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (A)

 

26. Assertion (A) : According to the fifth Law of Library Science, Library is a growing organization.

Reason (R) : All resources of library are supposed to grow.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)

 

27. Assertion (A) : Information Literacy provides training to use maximum resources available in a library.

Reason (R) : Information Literacy always aims at specific group of users.

Codes :

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (C)

 

28. Assertion (A) : Performance measurement is necessary to support decision making in libraries and information centres.

Reason (R) : Right decision at a right time helps libraries and information centres to achieve goals.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)

 

29. Assertion (A) : Like social scientists, the natural scientists can also collect data by conducting experiments, interviewing/observing people and reviewing literature.

Reason (R) : Social scientists cannot be as objective as can be natural scientists.

Codes :

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)

 

30. Assertion (A) : Internet access provides information in abundance.

Reason (R) : Information available on internet always lacks authenticity.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: (D)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments