Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science June 2013 Solved Paper 3 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JUNE 2013 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS



1. “Poole’s Index to Periodical Literature” was brought out by

(A) William Frederick

(B) F.W. Lancaster

(C) Van Rijsbergen

(D) H.P. Luhn

Answer: (A)

 

2. Walford’s Gurde to Reference Material is published by

(A) American Library Association, Chicago

(B) R.R. Bowker, London

(C) Library Association Publishing, London

(D) Learned Information Ltd., New Jersey

Answer: (C)

 

3. Starting, Chaining, Browsing, Differentiating, Monitoring, Extracting, Verification and Ending are important stages of which information seeking behavior model?

(A) Dervin’s Model

(B) Ellis Model

(C) Marchionnini Model

(D) Kuhlthan Model

Answer: (B)

 

4. What kind of arrangement is followed in LISA?

(A) Alphabetical

(B) Chronological

(C) Classified

(D) Geographical

Answer: (C)

 

5. Webform is used in

(A) Synchronous Virtual Reference Service

(B) Asynchronous Virtual Reference Service

(C) Both (A) & (B)

(D) None of the above

Answer: (B)

 

6. An online search in which all aspects of the records in natural language may be used as sought terms is

(A) Alphabetical collateral search

(B) Multi aspect search

(C) Free text searching

(D) Streaming search

Answer: (C)

 

7. Science Abstracts published by

(A) INSPEC (Institute of Electrical Engineering)

(B) Institute of Physics, London

(C) American Institute of Physics

(D) PSOJ (Physical Society of Japan)

Answer: (A)

 

8. Work study, standardized tools, selecting and training of workers are the contributions of

(A) Louis Brndeis

(B) F.W. Taylor

(C) Henry Fayol

(D) Lyndall Urwick

Answer: (B)

 

9. When the population is heterogeneous, which of the following methods give better results?

(A) Purposive Sampling

(B) Quota Sampling

(C) Random Sampling

(D) Stratified Random Sampling

Answer: (D)

 

10. Which of the following is/are not database object(s)?

(A) Tables

(B) Queries

(C) Relationships

(D) Reports

Answer: (C)









SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments