Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science December 2015 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE DECEMBER 2015 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Following are some of the problems with “Difficult Materials” usually faced by the users as advocated by Dr. S.R. Ranganathan:

(a) Books with different numbers.
(b) Books with different styles and standards.
(c) Books in various forms of exposition.
(d) Books with different sizes and colours.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (c) are correct

Answer: (D)



22. According to Dr. S.R. Ranganathan, which of the following items are not considered as fugitive materials?

(a) Newspaper-clippings.
(b) Books.
(c) Pamphlets.
(d) Reports.

Codes:

(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (a) and (b) are correct
(D) (b) and (c) are correct

Answer: (B)



23. Which of the following are demerits of MBO System?

(a) Superior- subordinate relationships.
(b) Over simplification.
(c) More coordination.
(d) All variables are not taken into account.

Codes:

(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (d) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct

Answer: (D)



24. In Classified Catalogue Code of Ranganathan the conflict of authorship includes:

(a) Person versus Person.
(b) Person versus Corporate body.
(c) Government versus Institution.
(d) Person versus Publisher.

Codes:

(A) (a), (b) and  (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (d), (c) and (a) are correct

Answer: (A)



25. Which of the services are being offered by National Library, Kolkata?
(a) Lending.
(b) Bibliographic.
(c) NL connect.
(d) Online reference services.

Codes:

(A) (a), (b) are correct
(B) (a), (d) are correct
(C) (b), (d) are correct
(D) (c), (d) are correct

Answer: (A)



26. Which of the following are the levels of problems in communication process identified by Warren Weaver?

(a) Technical.
(b) Semantic.
(c) Effective.
(d) Interpreter.

Codes:

(A)  (a), (c), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (b), (c), (d) are correct
(D) (a), (b), (d) are correct

Answer: (B)



27. Which of the following are special features of geographical sources?

(a) Scale.
(b) Revision.
(c) rpm.
(d) Projections.

Codes:

(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct

Answer: (A)



28. Arrange in sequence the evolution of Intel Processors:

(a) Pentium.
(b) 80088.
(c) 486 TM CPU.
(d) 80286.

Code:

(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (b), (d), (a) and (c)
(C) (a), (b), (d) and (c)www.netugc.com
(D) (c), (a), (d) and (b)

Answer: (B)



29. Arrange in sequence the basic components of MBO system:

(a) Conducting reviews.
(b) Setting objectives.
(c) Appraising performance.
(d) Developing action plans.

Code:

(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (b), (d), (a) and (c)
(C) (a), (b), (d) and (c)
(D) (c), (a), (d) and (b)

Answer: (B)



30. Arrange the following in chronological order:

(a) ISBD.
(b) MARC.
(c) CCF.
(d) RDA.

Code:

(A) (a), (c), (d), (b)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (c), (b), (a), (d)
(D) (d), (a), (b), (c)

Answer: (B)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments