Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS



31. Identify the correct sequence of the emergence of the following storage media.

(A) Paper, Micro card, Magnetic tape, Clay tablet.
(B) Magnetic tape, Clay tablet, Paper, Micro card.
(C) Clay tablet, Paper, Micro card, Magnetic tape.
(D) Micro card, Magnetic tape, Clay tablet, paper.

Answer: (C)



32. Identify the correct sequence of the following steps involved in translation of a document from natural language into classifications language as propounded by SR Ranganathan, under Postulational approach.

(a) Analyzed title
(b) Title in standard terms
(c) Expressive title
(d) Class number

Codes:
(A) (c), (a), (b) and (d)
(B) (b), (a), (c) and (d)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (b), (a) and (d)

Answer: (A)



33. Arrange the following steps of “The Big 6 model of Information problem solving” as enunciated by Eisenberg and Berkowitz.

(a) Information Seeking strategies
(b) Task Definition
(c) Synthesis
(d) Use of Information

Codes:

(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (d), (a), (b) and (c)
(D) (d), (b), (c) and (a)

Answer: (B)



34. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) J.D. Brown                                    (i) Cannons of Classification
(b) E.C. Richardson                (ii) Literary Warrant
(c) E.W. Hulme                       (iii) Subject Classification
(d) W.C. Berwick Sayers        (iv) Criteria of Classification

Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(B)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

Answer: (D)



35. Match the following:

List – I                                                            List – II

(a) Earnest Cushing Richardson         (i) 1851 – 1931
(b) Melville Louis Kossuth Dewey     (ii) 1892 – 1972
(c) Henry Evelyn Bliss                        (iii) 1870 – 1955
(d) Shiyali Ramamrita Ranganathan   (iv) 1860 – 1939

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

Answer: (B)



36. Match the following:

List – I                                                List – II

(Term)                                     (Meaning)

(a) Homograph                        (i) Exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language.
(b) Synonym                           (ii) Capacity for a sign to have multiple meaning.
(c) Polysemy                           (iii) Study of terms and their use.
(d) Terminology                      (iv) Shares same written form as another word but has a different meaning.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(D)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)

Answer: (A)



37. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Facebook               (i) Larry page and Surgey Bin
(b) Twitter                   (ii) Tim Berner Lee
(c) www                      (iii) Jack Dorsey
(d) Google                   (iv) Mark Zuckerberg

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(D)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

Answer: (B)



38. Match the following:

List – I                                                List – II

(a) Vidyanidhi                         (i) Institutional Repository
(b) TKDL                                (ii) Electronic Theses and Dissertations
(c) DOAJ                                (iii) Digital Library Journals Directory
(d) E-Prints@IISC                  (iv) Digital Archive

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(D)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)

Answer: (A)



39. Match the following:

List – I                                                            List – II

(a) Cafeteria Style                               (i) Bipolar rating scale
(b) Likert Type                                    (ii) Allows to check the best situation out of many
(c) Semantic Differential Scale           (iii) Ordered set of categories
(d) Matrix Question Style              (iv) Set of many rating questions to be responded on same response set of categories.

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(C)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(D)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)

Answer: (A)



40. Assertion (A): Library consortia are just to procure the electronic resources at best price.

Reason (R): A Library consortium is to coordinate activities, share resources, combine expertise, not just procurement of e-resources. UGC INFONET in India can be taken as an example.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (R) is true and (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (C)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments