Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS


21. Which of the following are the necessary elements of an information society?

(a) Confidentiality
(b) Vulnerability
(c) Integrity
(d) Availability

Code:

(1) (b), (c) and (d) are correct
(2) (a), (b) and (c) are correct
(3) (a), (c) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct

Answer: (3)


22. Which of the following components are essential for National Information Policy?

(a) Legislation framework
(b) E-Journal consortium
(c) Digital repositories
(d) National bibliography

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (d) are correct
(3) (b) and (c) are correct
(4) (b) and (d) are correct

Answer: (2)


23. SWAYAM, the free online education was developed by:

(a) IIT, Madras
(b) AICTE
(c) IIM, Ahmedabad
(d) MHRD, Govt. of India

Code:

(1) (b) and (d) are correct
(2) (c) and (d) are correct
(3) (a) and (b) are correct
(4) (a) and (d) are correct

Answer: (1)


24. Which of the following are the activities of National Mission on Libraries?

(a) CIP Project
(b) Capacity Building
(c) Library Assistance Programme
(d) Setting up of Model Libraries

Code:

(1) (a) and (d) are correct
(2) (b) and (d) are correct
(3) (b) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct

Answer: (2)


25. Which of the following indicate the purpose of reference list in a thesis / dissertation?

(a) Allows author to credit the work of others that directly influenced the present work.
(b) Gives interested readers the information necessary to identify and retrieve the sources.
(c) An expansive list that covers works that are consulted.
(d) Recommends to the interested readers the works that are not cited in the text.

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (b) and (d) are correct

Answer: (1)


26. Which of the following are the products of Chemical Abstract services?

(a) Sci Finder
(b) Sci Val
(c) Methods Now
(d) Analytical Services

Code:

(1) (a) and (c) are correct
(2) (b) and (d) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct

Answer: (1)


27. Which of the following roles does a library have in the information transfer cycle?

(a) Information organization and control
(b) Primary distribution
(c) Secondary Publication
(d) Secondary distribution

Code:

(1) (b) and (d) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a) and (d) are correct
(4) (a) and (b) are correct

Answer: (3)


28. Who among the following are associated with established theories of reference service?

(a) C.M. Winchell
(b) James I Wyer
(c) Daniel Brophy
(d) Samuel Rothstein

Code:

(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (d) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (c) are correct

Answer: (2)


29. Which of the following are related to ‘Sugamya Pustakalaya’?

(a) An online platform that makes accessible the content available to ‘print disabled people’.
(b) Created by Department of Empowerment of persons with disabilities (Divyangjan), Ministry of Social Justice and Empowerment, GOI.
(c) Powered by TCS Access.
(d) Maintained by National Association for the Blind (India).

Code:

(1) (a), (b) and (d) are correct
(2) (a), (b) and (c) are correct
(3) (b), (c) and (d) are correct
(4) (a), (c) and (d) are correct

Answer: (2)


30. ‘Entropy’ in the context of ‘Information Science’ is:

(a) Measure which cannot be normalised by dividing it by information length.
(b) Measure of unpredictability of the state or equivalently, of its average information content.
(c) Average amount of information produced by a probabilistics stochastic source of data.
(d) Way to measure diversity.

Code:

(1) (a), (b) and (d) are correct
(2) (a), (b) and (c) are correct
(3) (a), (c) and (d) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct

Answer: (4)





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments