Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science November 2017 Solved Paper 2 Questions 31-40 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE NOVEMBER 2017 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 31-40 WITH ANSWERS


31. Match the fundamental categories with corresponding examples:

List – I
List - II

(a) Asia
(i) Matter
(b) Book Selection
(ii) Personality
(c) Microfilms
(iii) Energy
(d) University Libraries
(iv) Space

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(2)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(3)        (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(4)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)

Answer: (1)


32. Match the following ACI symbols (CC 6th edition) with their corresponding Isolates:

List – I
List - II

(a) p
(i) Conference
(ii) Encyclopedia
(c) w
(iii) Biography
(d) n
(iv) Serials

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (i)         (iii)       (iv)
(4)        (iv)       (iii)       (ii)        (I)

Answer: (2)


33. Match the following NISO (National Information Standard Organisation) standards with their corresponding descriptions applicable to Libraries:

List – I
List - II

(a) Z39.2
(i) Guidelines for Abstracts
(b) Z39.4
(ii) ISSN
(c) Z39.9
(iii) Guidelines for Indexes and Related Information Retrieval devices
(d) Z39.14
(iv) Information for interchange format

Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(4)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)

Answer: (1)


34. Match the following devices with their mediums/system:

List – I
List - II

(a) Pen drive
(i) Web server device
(b) I-pad
(ii) Communication device
(c) Wi-fi modem
(iii) Tablet run on iOS mobile operating system
(d) Cloud computing
(iv) Storage device

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)

Answer: (2)


35. Match the following Web tools with their corresponding features:

List – I
List - II

(a) Web 1.0
(i) People Centric and participative/bi-directional
(b) Web 2.0
(ii) Linking and Integrating Global files
(c) Web 3.0
(iii) Man-Machine Interaction with critical mass of participation and use of Al
(d) Web 4.0
(iv) Static and mono-directional

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (i)         (iv)       (ii)

Answer: (1)


36. Match the following research methods with their corresponding explanation:

List – I
List - II

(a) Formalized research
(i) Interpretation of abstract ideas
(b) Conceptual research
(ii) Survey and fact finding enquiries
(c) Descriptive research
(iii) Formulation of theory
(d) Fundamental research
(iv) Substantial structure and hypothesis to be tested

Code:

(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(3)        (iii)       (iv)       (i)         (ii)
(4)        (iv)       (i)         (ii)        (iii)

Answer: (4)


37. Assertion (A): Extending the library’s reach through strategic partnership, collaborative relationship is an important goal for any academic library.

Reason (R): Partnerships do not allow participating organisations to yield efficiency.

Code:

(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (1)


38. Assertion (A): Science rests itself upon a series of postulates or assumptions which are themselves fundamentally unproved and unprovable.

Reason (R): One can only assert that these postulates are true, can believe them, but cannot prove them as they deal with the validity of human knowledge.www.netugc.com

Code:

(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (3)


39. Assertion (A): Implementation of TQM in Libraries is quite challenging.

Reason (R): Some of the key essentials, like open and cooperative culture and employees responsiveness for customer’s satisfaction, required for successful implementation of TQM, are very much noticed in a library.

Code:

(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (1)


40. Assertion (A): Web 2.0 has wholly wiped out the digital divide, particularly with regard to individual ability, access to and engagement with technology.

Reason (R): Use of Web 2.0 in learning and teaching is still in an embryonic state.

Code:

(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: (2)





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments