Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science August 2016 Solved Paper 3 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA UGC NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE AUGUST 2016 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS



21. Subject Headings’ List and thesauri are examples of

(1) Natural indexing languages
(2) Free indexing languages
(3) Controlled indexing languages
(4) Uncontrolled indexing languages

Answer: (3)



22. Identify online storage and searching devices from the following

(a) Sugarsync
(b) Opendrive
(c) Dropbox
(d) Wipersync

Codes:

(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.

Answer: (1)



23. Principle of Filiatory sequence is helpful for technical writing in order to

(a) Divide the subject into section and subsections.
(b) Write up on a specific subject for specific purpose for specific audience.
(c) Ensure that the flow of ideas follow filial sequence.
(d) Maintain authentic and accurate facts in the text of writing.

Codes:

(1) (b) and (c) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (3)



24. The study of ‘Epistemology’ deals with

(a) Modes of formation of subjects
(b) Understanding of knowledge
(c) Cataloguing of composite books
(d) Origin and Nature of Knowledge

Codes:

(1) (a), (d) are correct.
(2) (b), (d) are correct.
(3) (a), (c) are correct.
(4) (b), (c) are correct.

Answer: (2)



25. Which of the following are related with Library Stack Maintenance:

(a) Dual order
(b) Broken order
(c) Parallel arrangement
(d) Shelf list

Codes:

(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: (4)



26. Which of the following names are associated with post-co-ordinate indexing?

(a) Mortimer Taube
(b) Eugene Garfield
(c) Calvin Mooers
(d) W.E. Batten

Codes:

(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: (2)



27. Folksonomy is

(a) Collaborative knowledge organisation system.
(b) Term introduced by Thomas Vander Wal.
(c) Based on a pre-determined classificatory order.
(d) Term introduced by Peter Wellers.

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (1)



28. Identify the documents which were first published in 1876:

(a) Bibliographic classification.
(b) Dewey Decimal System.
(c) Panizzis Rules for the compilation of the catalogue.
(d) Rules for a Printed Dictionary Catalogue.

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (4)



29. Which of the following are indirect methods of users studies?

(a) Information gathering habits. (b) Analysis of library records.
(c) Reading habits. (d) Citation analysis.

Codes:

(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.

Answer: (2)



30. Identify the correct sequence of stages in Kuhlthau’s Information Search Process.

(a) Formulation
(b) Exploration
(c) Selection
(d) Collection

Codes:

(1) (a), (c), (b) and (d).
(2) (a), (b), (d) and (c).
(3) (c), (d), (a) and (b).
(4) (c), (b), (a) and (d).

Answer: (4)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments