Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science January 2017 Solved Paper 3 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JANUARY 2017 SOLVED PAPER 3 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS


1. Index Indiana, an index to Indian Periodical Literature is being compiled by

(1) Central Reference Library, Kolkata
(2) National Library of India
(3) NISCAIR
(4) IASLIC

Answer: (1)


2. According to OCLC research report 'Know your community and its needs' is the rephrasing of which law of Ranganathan?

(1) First Law
(2) Second Law
(3) Third Law
(4) Fourth Law

Answer: (2)


3. Identify the document which is published by H.W. Wilson.

(1) Europa World Yearbook 55th ed. 2014
(2) The International Who's Who 78th ed. 2014
(3) Sears list of subject Headings 20th ed. 2010
(4) Ulrich's Periodicals Directory 53rd ed. 2015

Answer: (3)


4. 'Open Journal System' is an example of which of the following open access models?

(1) Green
(2) Red
(3) Gold
(4) Platinum

Answer: (4)


5. When was the final 'ISBD Consolidation Edition' published by IFLA?

(1) 2008
(2) 2009
(3) 2010
(4) 2011

Answer: (4)


6. According to S.R. Ranganathan the canons for chain are

(1) Canon of Ascertainability
(2) Canon of Recall Value
(3) Canon of array and filitary sequence
(4) Canon of decreasing extension and modulation

Answer: (4)


7. In Colon Classification (6th edition) 'LB' denotes

(1) Special
(2) System
(3) Canonical Class
(4) Rounds

Answer: (2)


8. According to AACR 2R who will be considered for the access point of the Main Entry for the document entitled 'Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain; rewritten for young readers by Felix Sutton.

(1) Sawyer, Tom
(2) Twain, Mark
(3) Mark Twain
(4) Sutton, Felix

Answer: (4)


9. 'Time and. Motion' study was enunciated by 

(1) Edward Evans
(2) Frank and Lillian Gilbreth
(3) Harrington Emerson
(4) G. McGregor

Answer: (2)


10. Which RFID component is attached to the Book/item for identification?

(1) Barcode
(2) Antenna
(3) Reader
(4) Tag

Answer: (4)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments